Svineproducenter vil skære toppen af antibiotikaforbrug

Videncenter for Svineproduktion har netop præsenteret en plan, der skal stoppe spredningen af MRSA-bakterier. Producenterne vil blandt andet bruge antibiotika i mindre grad.

Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske svineproducenter vil frem mod 2020 reducere forbruget af antibiotika med ti procent. Sådan lyder et af punkterne i den plan, som Videncenter for Svineproduktion netop har lanceret. Den skal stoppe spredningen af MRSA-bakterier.

»Vi har i den danske svineproduktion nedsat antibiotikaforbruget med ti procent siden 2010. Selv om det bliver en udfordring, så vil vi reducere forbruget med yderligere ti procent inden 2020. Vi har for to måneder siden besluttet, at vi i løbet af det næste år vil halvere brugen af stoffet tetracyklin, og denne plan er en opfølgning på dette markante tiltag,« siger Claus Fertin, der er direktør i Videncenter for Svineproduktion, i en pressemeddelelse.

Nordens største dagligvarekæde presser Danish Crown

Andelen af svinebedrifter, der er MRSA-positive, er vokset markant over de seneste år. Undersøgelser peger ifølge Videncenter for Svineproduktion på, at op mod 70 procent af de danske svinebedrifter har resistente stafylokokker inden for stalddørene.

Danmark er ifølge Videncenter for Svineproduktion blandt de lande i verden med det laveste antibiotikaforbrug per produceret kilo kød. Med de nye tiltag lægger Danmark endnu større afstand til de udenlandske konkurrenter.

»Vi kan ikke fjerne MRSA ved at nedsætte antibiotikaforbruget, men vi kan allerede nu tage ansvar for fremtidens resistensproblematikker og forhåbentlig på den måde være med til at vise vejen for andre lande med et væsentligt større forbrug end Danmark,« siger Claus Fertin.

MRSA står for Methicillin-Resistente Staphylococcus Aureus.