Svineproducenter får EU-støtte til at gemme kødet

EU vil give danske svineproducenter støtte til at oplagre deres produkter, mens de venter på bedre tider. Nu får vi tid til at skabe nye markeder, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Foto: ERIK LUNTANG.
Læs mere
Fold sammen

Striden mellem Rusland og de vestlige lande koster dyrt på bundlinjen for danske svineproducenter, men nu kommer EU med en økonomisk håndsrækning.

Landbrugskommissær Phil Hogan har søndag meddelt den danske regering, at EU er parat til at indføre en midlertidig privat oplagringsordning for svinekød. Det vil sige, at svineproducenterne kan få oplagret de produkter, der tidligere blev solgt til Rusland, mens de leder efter nye kunder.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) glæder sig over meldingen fra EU. Oplagringsordningen har stået meget højt på regeringens ønskeseddel.

»Den russiske embargo betyder, at producenterne er presset og priserne på svinekød er faldet med 20 procent siden i sommer. Så det, at man kan få støtte til at oplagre kødet, er selvfølgelig enormt positivt,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Det er endnu uvist, hvad tilbuddet fra EU helt konkret består i, men fødevareministeren forventer, at oplagringen vil være en afgørende faktor til at stabilisere markedet og få svinepriserne tilbage til fordums niveau.

»Vi kæmper benhårdt sammen med erhvervet for at få åbnet nye markeder, primært i Asien. Det går godt, men det går ikke så hurtigt, som vi havde håbet. Med den nye EU-ordning får vi den tid, der skal til, formentlig et halvt års tid, inden priserne kan begynde at blive stabile igen, når alternativerne til Rusland er på plads,« siger Dan Jørgensen.

Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer tager yderst positivt imod, at EU-Kommissionen nu vil indføre støtte til privat oplagring af svinekød, som en håndsrækning til de kriseramte europæiske svineproducenter.

-  Det vil få stor betydning for både slagterier og svineproducenter, at der nu kan trækkes svinekød ud af markedet i en periode, så vi forhåbentligt kan få stabiliseret priserne på svinekød efter dramatiske prisfald på 25 pct. siden i sommers. Den russiske boykot af europæiske fødevarer har kostet de danske svineproducenter et tab på hele fire mia. kr. alene i 2014. Nu er der håb om, at priserne kan stige, mens der arbejdes intenst for at få åbnet nye markeder for dansk svinekød, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.

 

I 2013 eksporterede Danmark svinekød for 2,1 milliarder kroner til Rusland, men eksporten sluttede brat i februar 2014 på grund af embargoen.

EU-Kommissionen iværksatte allerede sidste år støtteordninger for mælkeproducenterne og frugt- og grønterhvervet.