Svinepest var falsk alarm

Den danske fødevareindustri og tusindvis af svineproducenter kan nu ånde lettet op.

”Vi savner konkrete svar. Sådan sagde Karin Brynell fra »Svensk Dagligvaruhandel« til Radio24syv umiddelbart efter gårdagens krisemøde i Stockholm mellem svenske supermarkedschefer og danske svinebosser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødevarestyrelsen har netop meddelt, at der ikke var svinepest i en gris, der blev fundet død onsdag i en stald på Danish Crowns slagteri i Herning. Der er dermed ingen fare på færde for den danske fødevareindustri og tusindvis af svineproducenter. Det oplyser Danish Crown.

Veterinær Nord under styrelsen har besøgt besætningen, hvor grisen kom fra og det lukkede slagteri. Fødevarelsen oplyser, at der både er foretaget en klinisk undersøgelse og udtaget prøver til laboratoriemæssig undersøgelse på DTU´s veterinærinstitut på øen Lindholm i Stege Bugt.

De laboratoriemæssige undersøgelser er ifølge styrelsen alle fundet negative for svinepest, og alle restriktioner for besætning og slagteri er ophævet.

Slagteriet havde mistanke om, at den frygtede og smitsomme husdyrsygdom klassisk svinepest havde ramt en gris, der kom fra en besætning ved Skjern. For at undgå eventuel spredning af sygdommen valgte Danish Crown at lukke slagteriet onsdag og sende 550 arbejdere hjem.

Efter at mistanken er afblæst, kan slagteriet i Herning atter ringe til de hjemsendte medarbejdere, der alle er genansat. Slagtningerne bliver genoptaget på mandag.

Det ville kunne udvikle sig til en regulær økonomisk katastrofe for dansk fødevareindustri og landbrug, hvis det i dag havde vist sig, at der for første gang i mere end 80 år var svinepest i landet.

Med blot en enkelt syg gris ville tabene løbe op i mindst tre milliarder kr., da en række lande uden for EU, som Danmark eksporterer svinekød til, øjeblikkeligt ville lukke for dansk kød. 

Og hvis sygdommen havde spredt sig, ville de økonomiske konsekvenser have været uoverskuelige. Både for fødevareindustrien, dvs. slagterikoncerner som Danish Crown og Tican, og for dansk økonomi ville det blive en økonomisk katastrofe.

Ni tiendedele af den danske produktion af svinekød bliver afsat uden for Danmarks grænser. Sidste år kom der 32 milliarder kr. ind i valutaindtægter på eksport af svinekød til over 100 lande. En tredjedel af eksporten er til lande uden for EU.