Svinepest kan blive en katastrofe for dansk økonomi

Hvis den frygtede og smitsomme svinepest vitterligt er i Danmark, vil den milliardstore kødeksport til lande uden for EU højst sandsynligt stoppe øjeblikkeligt. Eksperter frygter desuden for den betydelige eksport af levende smågrise.

Der er risiko for svinepest i Danmark, og er der hold i mistanken, vil det være som et meteornedslag i dansk svinekødseksport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ernst van Norde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eksport af svinekød og levende grise er guld for Danmarks valutaindtjening. Hvis det fredag viser sig, at Danmark for første gang i 80 år har fået den frygtede husdyrsygdom klassisk svinepest, vil den store danske fødevareindustri og landbruget blive ramt af et granatchok.

Det lyder hårdt, men det vil være intet mindre end en økonomisk katastrofe for de to vigtige eksporterhverv og dermed dansk økonomi, hvis dele af eksporten bliver slagtet i ét hug. Især hvis det vil være over længere tid.

Ifølge veterinærdirektør Jens Munk Ebbesen fra brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer vil hele den danske eksport af svinekød til lande uden for EU højst sandsynligt blive lukket med det samme, hvis Danmark får konstateret den smitsomme svinepest, der i en årrække har været et problem i Europa. Samtidig vil den store danske eksport af levende smågrise prompte stoppe.

Både myndigheder og slagterier er i alarmberedskab. Fødevarestyrelsen lukkede i onsdags Danish Crowns slagteri i Herning. Årsagen til lukningen var en mistanke om den alvorlige husdyrsygdom i en gris, der var sendt til slagtning fra en landmand ved Skjern.

Svinepest er ikke farligt for mennesker. Det er Statens Veterinære Institut for Virusforskning på den lille ø Lindholm i Stege Bugt mellem Møn og Sjælland, der på sit laboratorium undersøger grisen, der blev fundet død i en stald på slagteriet, for svinepest.

Ni tiendedele af den danske produktion af svinekød bliver afsat uden for Danmark grænser. Sidste år kom der 32 milliarder kr. ind i valutaindtægter på eksport af svinekød til over 100 lande. En tredjedel af eksporten er til lande uden for EU. Får Danmark konstateret svinepest, vil det lamme omkring 90 procent af hele produktionen af svinekød, som bliver eksporteret. For det vil betyde, at ethvert land vil beskytte sin svineproduktion ved at stoppe med at modtage varer fra Danmark, fordi der er risiko for at få smittet landets egne svin.

Konsekvenserne af udbrud af svinepest i Danmark vil være langt værre for Danmark, end udbrud vil være det for andre lande i EU, f.eks. i Østeuropa, som knapt nok er selvforsynende med svinekød. På baggrund af tidligere udbrud af svinepest i Tyskland og Frankrig har Landbrug & Fødevarer beregnet, at enkeltstående udbrud af sygdommen vil koste Danmark omkring tre milliarder kroner.

Bliver Danmark ramt af svinepest, vil vigtige eksportlande uden for EU som Kina, Japan og Rusland lukke for importen af dansk svinekød. Disse lande aftager årligt hver mere end 100.000 ton svinekød.

I første omgang venter Landbrug & Fødevarer, at mange lande vil lukke for dansk svinekød, indtil der er overblik over situationen. De fire vigtigste eksportmarkeder i EU for dansk svinekød er Tyskland, Storbritannien, Polen og Italien, som også hver aftager mere end 100.000 ton svinekød.

Udbrud af svinepest vil også få alvorlige konsekvenser for eksporten af smågrise, der er på 10 millioner styk årligt eller 200.000 om ugen, siger Peter Skov Madsen, chef for SPF, der er verdens største transportør af levende grise og står for 20 procent af eksporten af danske smågrise. Hvert dyr sælges for mellem 500 og 600 kr. stykket, så dermed risikerer Danmark alt i alt at tabe fem til seks mia. kr. om året.

SPF betyder Specifik Patogen Fri - det vil sige, at svinene er fri for bestemte svinesygdomme, herunder svinepest.

»Får vi svinepest, vil det være som at blive ramt af en meteor. Der er ingen tvivl om, at det vil være en totalt ødelæggende katastrofe. Så lukker og slukker vi, og det kan komme til at vare år, inden vi kan åbne for eksporten af levende dyr igen. Får vi svinepest, er der ingen uden for Danmark grænser, der vil købe dyr af en dansker. Det vil afskrække vores udenlandske købere, som vi hidtil har kunne fortælle, at Danmark ikke har haft svinepest siden 1933. Må vi i 2018 må sige, at vi lige havde svinepest i 2014, vil der være lande, der ikke vil handle med Danmark. Et udbrud vil smadre alt,« siger direktør Peter Skov Madsen.

Der er løbende tilfælde af mistanke om klassisk svinepest i Danmark. Som nævnt har vi ikke haft udbrud af klassisk svinepest i Danmarks siden 1933, mens den anden form for svinepest, afrikansk svinepest, aldrig er konstateret herhjemme.

Alarmklokkerne lyder på grund af faren for, at den vigtige svinekødseksport i værste fald kan blive smadret i omkring et halvt år, og eksporten af levende grise kan ligge død i årevis. Men ifølge Landbrug & Fødevarer er der en lille risiko for, at fødevare- og veterinærmyndighederne fredag melder ud, at Danmark har sit første tilfælde af svinepest siden 1933.

Er diagnosen på den døde gris fra Jylland positiv, vil en omfattende beredskabs- og aktionsplan blive sat i gang.

Først bliver den smittede svinebesætning på Skjern-kanten slået ned. Kadaverne af dyrene skal fjernes enten ved destruktion eller ved nedgravning. Rengøring og desinfektion skal godkendes af den regionale beredskabsafdeling. Samtidig bliver der oprettet en tre-kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone omkring den smittede besætning.