Svinedreng skal være kagemand i London

Danish Crowns hårde hund Jesper Friis rykker nu ind i Lagkagehuset. Med ham i spidsen satser virksomheden på at åbne butikker og bagerier i London samt i store byer i Sverige, Norge og Tyskland.

Jesper Friis er ny topchef i Lagkagehuset. Foto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tidligere hardliner og centralt placeret leder fra Danish Crown har fået til opgave at indtage London for et af Danmarks store succesbagerier. Men gårsdagens pressemeddelelse fra Lagkagehuset om udnævnelse af Jesper Friis som ny administrerende direktør kom givet som en overraskelse for mange i dansk erhvervsliv.

For to og en halv måned siden stoppede han i Danish Crown, og nu er det ham, der skal styre Lagkagehusets 1.000 ansatte og et planlagt indtog i London. Siden han i 1995 forlod Handelshøjskolen i Aarhus som cand.merc. har Jesper Friis været rundt i fødevarebranchen og er nået højt til tops. Han har haft diverse lederjob og solgt mærkevarer. Lige fra chokolade fra Toms til spiritus fra Bacardi-Martini og øl fra Carlsberg.

Efter to år som ansvarlig for Danish Crowns store pressede svinekødsdivision, kendt for produktion af især bulkprodukter, har »svinedrengen« skiftet boldgade.

Den kontante Jesper Friis er blevet topchef for Lagkagehuset med en omsætning, der er 60 gange mindre end Danish Crown-divisionen DC Pork med en årlig omsætning på 30 mia. kr. Som administrerende direktør bliver det Jesper Friis’ hovedopgave at føre vækstkometens planer om at åbne butikker i en række store byer i udlandet ud i livet.

Ekspedienterne i Lagkagehusets danske 35 butikker langede bagerbrød, kaffe, kage, salater og sandwich over disken for en halv milliard kroner i 2014, og omsætningen kom blandt andet fra butikker i København, Hellerup, Aarhus, Fredericia, Aabenraa og Sønderborg. Megabyen London med 7,5 mio. indbyggere i centrum bliver første destination, hvor Lagkagehuset i løbet af et halvt til et helt år vil åbne den første udenlandske butik med bageri. Sidste år havde selskabet en indtjening, EBITA, på 65 mio. kr.,og siden kapitalfonden FSN Capital i 2008 blev hovedaktionær i Lagkaghuset har strategien heddet vækst, vækst og atter vækst.

I sine kun godt to år som leder af Danish Crowns svinekødsdivision DC Pork med en omsætning på 30 mio. kr opnåede Jesper Friis udmærkede finansielle resultater, når man tager i betragtning, hvor presset og sårbar en international branche Danish Crown opererer i. Med i rygsækken har han også solid ledererfaring fra bl.a. Carlsbergs salgsorganisationer i udlandet.

Toppen af karrieren var, da han i 2009-12 sad som ansvarlig for Carlsberg i Vesteuropa med i alt 7.500 ansatte og en omsætning på 19 milliarder kr. Disse erfaringer vil Jesper Friis kunne trække på i sit nye job. Han er kendt for at være en visionær med mange ideer. Ind i mellem for mange, mener nogen.

Danish Crown-ledere er ikke sådan at bide skeer med. Slagteribranchen er en ualmindelig rå branche med en kontant tone mellem ledelse og ansatte. Som chef for svinekødsdivisionen fik han ry for at være en hård hund over for både underordnede og slagteriarbejdernes fagforening, NNF. Men der er næppe tvivl om, at han disponerede på vegne af topledelsen.

Jesper Friis forlod skuden. Det skyldtes især, at han fik et anstrengt forhold til de timelønnede medarbejdere over hele Danmark, som han ville sætte ned i løn.