Svinebaroner med succes i Østeuropa

Danske farmere boltrer sig i stigende grad i udlandet. Langsigtede investeringer i storfarme er guldrandede forretninger. En af dem er Idavang A/S med 14 produktionssteder i Rusland og Lithauen.

Danske landmænd tjener gode penge på storproduktion af slagtesvin, mælk og korn i lande som Polen og Litauen, hvor arbejdskraften er billig og miljøkravene knap så strikse som i Danmark. Foto:Morten Juhl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske landmænd er blevet mere internationale end nogensinde før. De ser muligheder for storproduktion af fødevarer og ekspansion på markeder, hvor priserne på landbrugsprodukter er højere end i Danmark.

Det har betydet, at en række danske landbrugs- og investeringsselskaber i udlandet hvert år får mange millioner i kassen på langsigtede investeringer i opbygning af store farme. Især i EUs medlemslande i Øst- og Centraleuropa, hvor priserne på landbrugs- og fødevareprodukter er væsentligt højere end verdensmarkedspriserne. Årsagen er, at landene er underforsynede med hjemmeproducerede fødevarer.

Danske landmænd boltrer sig i Ukraine og Rusland, Polen og Litauen, Slovakiet og Tjekkiet, Rumænien og Bulgarien, Canada og Argentina, Zambia og Zimbabwe. Det er alle destinationer, hvor arbejdskraften er billig og miljøkravene knap så strikse som i Danmark.

Underforsynede markeder

Bag selskaberne står fremsynede og investeringslystne entreprenører inden for landbruget. De tjener rigtig gode penge på storproduktion af slagtesvin, mælk og korn. Blandt de bedst tjenende firmaer er indtjeningen på bundlinjen på omkring 20 procent af omsætningen, hvilket er forrygende for landbrugsselskaber med mellem en halv og en hel milliard kr. i årlig omsætning.

Blandt de største aktører er Idavang A/S med 14 produktionsenheder i Rusland og Litauen. Selskabet har korn- og svineproduktion. Idavang åbnede sin første lille farm i Litauen i 1999. I 2012 var omsætningen på 104 mio. euro eller 777 mio. kr. Det gav et overskud efter skat på 89 mio. kr. I forhold til danske svine- og kornfarme har selskabet opnået meget høje afkast.

»Priserne svinger dog meget fra år til år. Ét år kan du tjene gode penge og det næste år mindre,« siger Idavangs direktør, Jytte Rosenmaj, fra Gadbjerg ved Vejle.

Sammen med sin mand, Ole Bjerremand Hansen, investerede hun for 14 år siden i den første lille svinefarm uden for Danmark i Litauen. Idavang har i dag omkring 800 ansatte.

»Den vigtigste årsag til, at man kan tjene gode penge i f.eks. Rusland og Litauen er, at markederne er underforsynede med fødevarer og landbrugsprodukter. Det giver en merpris,« siger Jytte Rosenmaj.

Gode regnskaber

Ægteparret er storaktionærer. De ejer 40 procent af aktierne i Idavang. Andre 40 procent ejes af to andre landmandsægtepar. Resten sidder Verdensbanken på. Verdensbanken gik i 2011 ind for at støtte danske landmænds ekspansion i Rusland.

»Langt de fleste af de store og veletablerede selskaber kommer i disse år med gode regnskaber. De forstår at udnytte stordriftsfordelene og klarer sig rigtigt godt« siger direktør Erik Jantzen, formand for organisationen Danish Farmers Abroad.

Organisationen har som medlemmer 70 ud af godt 100 danske selskaber – med farme, slagterier og mejerier – i udlandet.