Svindlere på fisketur i virksomheder

De mange uvelkomne mails i virksomhedernes indbakke, der prøver at narre ledelsen, bliver stadigt flere – og også mere kreativt og dygtigt udførte.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen

»Kære kunde. Vi har registreret uregelmæssige transaktioner mellem Deres konti og har derfor brug for, at De indsender Deres kontonumre og password i et svar på denne mail. Herefter vil deres konti blive renset for fejl. Vi beklager ulejligheden. Venligst, Deres bank.«

Opfordringer af samme skuffe slags fra ublu svindlere, der søger at narre oplysninger – og i særdeleshed penge – fra godtroende erhvervsdrivende og private, fylder i stigende grad op i de danske e-mail-indbakker. De vokser i antal, og det bliver stadigt vanskeligere at gennemskue, om afsenderen har rent mel i posen eller ej.

- Generelt er tendensen stigende. Der kommer flere og flere af dem, og de bliver mere og mere specifikke i deres målskydning, fortæller Lars Thomsen, specialkonsulent i IT- og Telestyrelsen.

Samme oplevelse har man hos TDC, vis spamfilter opsnapper i størrelsesordenen af en halv milliard spammails om måneden – herunder også mange phishing-mails. TDC vurderer, at en ud af 300 af alle mail, der sendes på nettet i dag, er en phishing-mail.

- Vi oplever en vækst i antallet af dansksprogede phishing-mails, og de bliver stadigt mere professionelt udført. Phishing-forsøg kan være meget målrettede. For eksempel direkte mod enkeltindivider som en direktør i et firma, forklarer Lars Højbjerg, teknisk sikkerhedschef hos TDC.

Læs mere om it-kriminalitet:

Hackere har snablen inde i danske firmaer

Forsikring mod netbankindbrud blomstrer

Sådan holder du firmaets hemmeligheder væk fra hackere

Professionelt look

Hidtil har det været relativt nemt for modtagerne at gennemskue svindlerne i deres forsøg på at »fiske« fortrolige oplysninger fra netbrugerne. Men i takt med udbredelsen af fænomenet, er også kreativiteten steget.

- Tidligere var det nogle knægte i en garage, der gjorde sig i internetsnyd. Men i dag er det organiserede kriminelle, der går direkte efter pengene, siger Lars Thomsen fra Finanstilsynet.

Det gælder om at være særdeles opmærksom, hvis man ikke skal gå i fælden.

- Vi ser også flere og flere mails på dansk – og ikke kun dem, hvor et ubehjælpsomt oversættelsesprogram har hjulpet svindleren, men mails på et godt dansk og med et udseende, der lige så godt kunne være helt legitimt, siger Lars Thomsen.

Firmaer i farezonen

Heldigvis virker de fleste phishing-mails noget tilfældigt udsendte og er derfor også nemme at gennemskue – både for spamfilterne og brugerne selv. Men en ny og langt mere målrettet form for phishing er dukket op i virksomhederne rundt omkring.

- Man kalder det »spear-phishing«. Afsenderne går efter specifikke personer i virksomheden, og de skriver personligt til dem med navns nævnelse. Det kan eksempelvis være direktøren, som ligger inde med nogle oplysninger, som »fiskeren« vil have adgang til, siger Lars Højbjerg fra TDC.

Beskyttelse egen sag

Hos det London-baserede it-sikkerheds-firma MessageLab bekræfter man stigningen i phishing-mails på sprog andre end engelsk. Desuden advarer man om, at svindlernes tekniske formåen er blevet mærkbart bedre, både hvad angår metoder til at komme i kontakt med folk, oversættelser, sprogbrug, henvisninger til professionelt udseende hjemmesider med mere. Det gør det naturligvis stadig mere vanskeligt at gennemskue svindlen.

Det kan nemt blive en kedelig omgang, hvis en virksomhed reagerer på en forbryderisk opfordring i en phishing-mail. Privatbrugerne er godt beskyttede mod eventuelle tab ved udlevering af koder til bankoplysninger til svindlere, men virksomhederne skal sørge for at beskytte sig selv.

Men selv om de uvelkomne besøg på danskernes bankkonti er stærkt stigende, er det stadig på et lavt niveau og små beløb, som forbryderne slipper af sted med.

- Misbruget er stadig på et beskedent niveau. Men det er noget, vi alle sammen bliver nødt til at beskæftige os med. Vi bliver hele tiden mere afhængige af nettet, og derfor bliver vi også nødt til at finde nogle løsninger og arbejdsrutiner, så vi kan håndtere trusler af den type. For der kommer næppe færre af dem, siger Tina Füssel, underdirektør i Finansrådet.

Læs mere om it-kriminalitet:

Hackere har snablen inde i danske firmaer

Forsikring mod netbankindbrud blomstrer

Sådan holder du firmaets hemmeligheder væk fra hackere