Svindlere misbruger Apples mobilbetaling

Stjålne kreditkortoplysninger kan tastes ind i iPhone-telefoner og dermed bruges med mobilbetaling til køb af dyre varer.

Apples mobilbetalingssystem, Apple Pay, er blevet misbrugt af svindlere. Man lægger sine kreditkortoplysninger ind i programmet på sin iPhone 6-telefon og kan så betale, når telefonen berører kortlæseren. Arkivfoto: Justin Sullivan, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN

Kun fire og en halv måned efter premieren på Apples nye mobilbetalingssystem er Apple Pay blevet ramt af en bølge af lavpraktisk svindel med hjælp fra stjålne kreditkortdata.

Omkring 80 procent af de ulovlige køb er foretaget med smartphonetelefoner i Apples egne forretninger, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal. Svindlerne ved, at Apple-produkter er lettere at gensælge med fortjeneste end varer betalt med Apple Pay i andre butikker.

gør klar til afgørende slag mod Apple

Lavpraktisk svindel med stjålne kreditkortoplysninger

Svindlerne har indtastet stjålne kreditkortoplysninger i deres iPhone-telefon og har dermed kunnet betale uden at have et fysisk kreditkort i hånden. Apple Pay, som kun virker på de nye iPhone 6-telefoner, fungerer ved, at man lader sin mobiltelefon med kreditkortoplysningerne berøre en kortterminal - så er der betalt.

Ifølge avisen er selve Apple Pay-systemet ikke blevet hacket, og Apple understreger da også selv, at »Apple Pay er designet til at være ekstremt sikkert og beskytte en brugers personlige oplysninger«.

Ikke desto mindre har kreative svindlere fundet en lavpraktisk måde at udnytte systemet på. Tilsyneladende stammer de brugte kreditkortoplysninger fra de nylige hackerindbrud hos detailhandelskæderne Home Depot og Target.

De mange sager er et hårdt slag mod mobilbetaling, som mange ellers har taget til sig, fordi det er nemmere end at bruge fysiske kreditkort, som også skal skiftes ud med mellemrum, når de udløber. Rigtigt mange selskaber tilbyder at stå for mobilbetaling. Senest har verdens største mobilproducent, Samsung, meddelt, at Samsung Pay til sommer lanceres i USA og hjemlandet Sydkorea.

Banker må dække svindel

Apple vil ikke oplyse, hvor mange brugere Apple Pay har, men ifølge selskabet stammer to af hver tre dollars brugt i USA gennem mobilbetaling hos de tre største kreditkortselskaber fra Apple Pay. Tilknyttede banker betaler Apple 0,15 procent af alle betalinger, som sker gennem Apple Pay.

I februar sagde Chase Bank, at flere end en million kunder har lagt deres kreditkort ind i Apple Pay, og i januar havde 800.000 Bank of America-kunder aktiveret 1,1 millioner kort i Apple Pay.

Bankerne må tage regningen for de svigagtige indkøb, fordi kreditkortejere ikke er ansvarlige for uautoriserede køb. Det er også bankernes ansvar at sikre, at kundeoplysningerne er rigtige, før kreditkortoplysninger kan tastes ind og bruges på mobiltelefoner. Bankerne kan kræve yderligere bekræftelse af brugerens identitet via e-mail, SMS eller et telefonopkald, men det har svindlerne tilsyneladende fundet en måde at omgå på.

Sagen har fået bankerne til at se på deres godkendelsesprocedurer for at komme svindelen til livs.