Svindler hvidvaskede for millioner i Danske Bank - mens banken ryddede op

Danske Banks estiske filial var ifølge Finans.dk et af de centrale omdrejningspunkter for hvidvask af penge fra en amerikansk svindelsag. Hvidvasken skete, mens banken var i fuld gang med dens oprydning i filialen.

Danske Banks filial i Estland blev så sent som i efteråret 2015 misbrugt til hvidvask i en amerikansk svindelsag - mens banken var i gang med at rydde op i de problematiske forhold i filialen. Fold sammen
Læs mere
Foto: RAIGO PAJULA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Alt imens Danske Bank var ved at rydde op i de problematiske forhold i bankens estiske filial, der gennem årevis var blevet misbrugt til at hvidvaske flere milliarder kroner, blev selv samme filial misbrugt af forbrydere i en amerikansk svindelsag. Det viser retsdokumenter, som nyhedsmediet Finans.dk har fået indsigt i.

Over et forløb på mindre end to uger i starten af september 2015 røg 8,9 mio. dollar (svarende til cirka 59 mio. kroner ved datidens dollarkurs) først ind på en konto i Danke Bank for derefter for langt størstedelens vedkommende at blive kanaliseret videre til andre konti i lettiske banker.

Kontoen i Danske Bank tilhørte Torir Inter LP, et udenlandsk firma, som ifølge Finans.dk er registreret i Skotland. Pengene kommer fra en konto i den græske bank Eurobanks cypriotiske filial, som ifølge retsdokumenterne spillede en central rolle i en amerikansk svindelsag, hvor et anonymt amerikansk selskab blev franarret næsten 99 mio. dollar af en svindler, der udgav sig for at være en af selskabets underleverandører og fik ad den vej lokket selskabet til at overføre den markante sum, inden amerikanerne lugtede lunten.

Misbrug skete under oprydning

Sagen viser, at Danske Banks estiske filial blev brugt som transit i endnu en hvidvasksag, og det endda mens banken gennem et års tid havde været i fuld gang med at lukke ned for den problematiske afdeling for såkaldte non-residents.

Allerede i december 2013 havde en whistleblower advaret ledelsen i Danske Bank og ad to omgange i marts 2014 og igen i juli 2014 var det estiske finanstilsyn på inspektion i banken, hvilket førte til indskærpelser til banken. I oktober 2014 vælger direktionen så at lukke forretningsområdet med de ikke-estiske kunder i filialen. Men det går ikke hurtigt, og det har banken flere gange beklaget. Knapt et år efter kunne banken altså alligevel blive misbrugt til hvidvask.

»Man får første advarsel sidst i 2013. Og får både i 2013 og 2014 at vide, at den er helt galt med det, der foregår i Estland. Det er uforståeligt, at man over halvandet år senere har sådanne kunder. Jeg kan slet ikke forstå, at man ikke på det tidspunkt har alarmklokker, der ringer, og undersøger, hvad der sker i den konkrete situation,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft, som er indehaver af Revisorjura, til Finans.dk

Danske Banks pressechef Kenni Leth erkender i en mail til Finans.dk, at den gradvise nedlukning af den daværende portefølje af udenlandske kunder i Estland gik for langsomt, fordi man angiveligt ikke forstod omfanget af hvidvasken.

»Vi må ikke kommentere konkrete kunder eller transaktioner. Men i dag står det klart, at der er kunder, som aldrig burde have været kunder, og der var transaktioner, der aldrig skulle have fundet sted i Estland,« skriver han til mediet.