Svindelsag mod tre advokater skal for retten til januar

En sag om påstået millionsvindel med ophavsret til blandt andet film bliver først afgjort i det nye år.

Johan Schlüter i sit hjem på Esplanaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Københavns Byret har nu sat datoer på en retssag, hvor tre advokater vil sidde på anklagebænken tiltalt for at have begået mandatsvig og skyldnersvig for over 200 millioner kroner.

Ifølge retten bliver den første retsdag afviklet 24. januar 2018 - mere end et halvt år efter at der i juni i år blev rejst tiltale.

Hvis planen holder, bliver sagen først afgjort til maj næste år efter i alt 24 retsmøder.

Det er Bagmandspolitiet, der har tiltalt de tre advokater Susanne Fryland, Johan Schlüter og Lars Halgreen for svindel.

Det skete efter et kollaps i advokatfirmaet Johan Schlüter, som i en årrække administrerede pengestrømmen til de selskaber og personer, der har rettigheder til tv, film og computerspil.

Bagmandspolitiet påstår, at advokatkontoret udnyttede sit hverv som ansvarlig for administrationen af rettighedspengene til at stikke dem i egen lomme.

De tre advokater er tiltalt for at have tildelt sig selv honorarer for 115 millioner kroner og for at have bedraget - via såkaldt skyldnersvig - for 86 millioner kroner.

Det er heldigvis sjældent, at vi ser sager af denne grove karakter, og vi har derfor nedlagt påstand om, at de tiltalte bliver frakendt retten til at drive advokatvirksomhed, har vicestatsadvokat Niels Vejlby Hansen tidligere oplyst.

De tre advokater nægter sig skyldige.

Sagen begyndte at rulle i 2015, da producentforeningen beskyldte advokatfirmaet for selv at have taget de mange penge, der skulle være gået videre til rettighedshaverne.

Advokatfirmaet Johan Schlüter, som er gået konkurs, politianmeldte selv partneren Susanne Fryland i 2015, og sagde, at hun er den skyldige part.

Østre Landsret har efterfølgende afgjort, at hun ikke må deltage i ledelsen af selskaber i tre år. Det skyldes, at den kurator, der tager sig af det konkursramte advokatfirma, har fundet en fiktiv faktura på 15 millioner kroner.

Susanne Fryland var bekendt med fakturaen, og derfor har hun altså fået karantæne. Ifølge Berlingske har kurator også indledt sager mod de to øvrige advokater.

LÆS MERE