Svindelsag holder dansk CO2-handel lukket

Danmarks register for køb og salg af klimakvoter kører fortsat på lavt blus efter millionsvindel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end seks uger efter, at EU-Kommissionen lukkede for store dele af kvotesalget på grund af svindel i millionklassen, er det danske kvoteregister for køb og salg af CO2-kvoter endnu ikke genåbnet.

Selv om en lang række lande har fået grønt lys til at genoptage handelen, har Danmark endnu ikke fået en sikkerhedsgodkendelse fra EU.

Det er særdeles småt med oplysninger fra Energistyrelsen, der administrerer det danske system.

- Vi arbejder på at få suspensionen af registret ophævet, lyder den korte besked.

Derudover vil hverken Energistyrelsen eller EU-Kommissionen komme med oplysninger om eventuelle sikkerhedsproblemer i det danske system eller en forventet dato for genåbning. Oplysningerne vil kunne påvirke markedet, lyder forklaringen.

Efter et aggressivt hackertyveri lukkede EU-Kommissionen den 19. januar for den såkaldte spothandel samt overførsler af CO2-kvoter fra en konto til en anden i hele Europa.

Hackere stjal i januar omkring to millioner CO2-certifikater fra registrene i Østrig, Grækenland, Estland, Tjekkiet og Polen til en samlet værdi af op mod 223 millioner kroner.

Der har ikke været meldinger om hackerangreb mod det danske register. Men EU-Kommissionen har forlangt udførlige rapporter om sikkerhedsforanstaltningerne i de enkelte lande.

Det er en måned siden, at de første lande fik tilladelse til at genoptage handelen. Fredag fik også Bulgarien, Irland og Norge grønt lys. Dermed har 13 ud af de 30 europæiske lande i kvotesystemet fået en sikkerhedsclearing fra EU.

EU's kvotesystem har tidligere haft problemer med momssvindlere, der har bedraget de europæiske statskasser for op mod 38 milliarder kroner gennem uigennemsigtige handler med CO2-kvoter.