Svindel med mobiltelefoner stoppes

De tre store teleselskaber vil sammen med politiet gribe ind og spærre telefoner, som mistænkes for at indgå i svindel.

Hver eneste mobiltelefon har sit eget stelnummer, ud over sit eget SIM-kort, og det kan teleselskaberne nu blokere for, så telefonen ikke kan bruges. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kan TDC, Telenor og Telia sammen med politiet spærre mobiltelefoner, der er under mistanke for at indgå i svindel.

2.000 gange hver måned bliver der købt mobiltelefoner, som derefter sælges videre, uden at regningerne for abonnementet i bindingsperioden bliver betalt.

Stelnummeret blokeres

Derfor griber de tre store teleselskaber og politiet nu ind. De har aftalt, hvornår en telefon kan spærres - og det kræver som udgangspunkt mere end almindelig mistanke om svindel, før det sker. Hidtil har teleselskaberne kunnet spærre selve SIM-kortet, hvis det bliver misbrugt.

Ehver mobiltelefon har nemlig et »stelnummer«, et såkaldt IMEI-nummer, som er unikt for præcis den telefon. På samme måde har hvert eneste SIM-kort sit eget nummer. Dermed kan teleselskaberne forhindre, at SIM-kortet misbruges, og de kan sikre, at selve mobiltelefonen heller ikke kan bruges i noget mobilnet i det meste af verden - heller ikke, hvis man sætter et andet SIM-kort i.

Brancheorganisationen Telekommunikationsindustrien i Danmark understreger, at man kun bør købe en mobiltelefon i forretninger og af personer, som man har tillid til.