Sveriges statsejede alkoholkæde i glidende tackling på dansk vinapp

Den statsejede alkoholkæde Systembolaget stævner den danske vinapp Vivino. Det danske selskab bryder Sveriges alkoholmonopolregler, fordi Vivino leverer vin til svenskerne i samarbejde med et lokalt fragtfirma, lyder det fra Systembolaget.

Vivino er stiftet af færingen Heini Zachariassen. Han drev i en årrække virksomheden fra den amerikanske vestkyst, hvor Vivino har hovedkontor i hjertet af San Francisco, indtil han i juni 2018 overlod hjørnekontoret til amerikanske Chris Tsakalakis. I december overtog stifteren dog styringen igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen

Den danske app Vivino, der har 42 millioner brugere rundtom i verden, indtog i september det svenske marked i samarbejde med et lokalt fragtfirma, der leverer årgangsvine til svenskernes dørtrin.

Men det strider mod den svenske alkohollov, siger Systembolagets pressechef, Lennart Agén, til den svenske TV-station SVT.

»Systemet (Systembolaget, red.) har monopol på salg af alkohol, både i butikkerne og online, så når Vivino sælger alkoholholdige drikkevarer, bryder de loven,« siger han.

Systembolaget mener desuden, at Vivino skaber indtryk af, at salg og levering af alkohol er lovligt, hvilket betyder, at markedsføringen er i strid med markedsføringsloven.

Bøde på to millioner

Mens alle aktører i detailhandlen i Danmark kan sælge alkohol, er det i Sverige kun den statsejede butikskæde Systembolaget, der må sælge vin, øl og andre drikke med mere end 3,5 pct. alkohol.

For at stoppe Vivinos aktiviteter i Sverige har Systembolaget derfor sagsøgt virksomheden ved patent- og markedsføringsdomstolen. Systembolaget ønsker, at retten skal udstede en bøde på i alt tre mio. svenske kroner – svarende til to mio. danske kroner – og forbyde salget.

Sidste år sagsøgte Systembolaget også den svenske vinwebshop Winefinder i en lignende sag, hvor der endnu ikke er truffet afgørelse.

Sælger vin i 17 lande

Det er de færreste, der forbinder Danmark med velsmagende årgangsvine. Alligevel er det på et kontor i Njalsgade i København, man finder firmaet bag verdens største markedsplads for vin.

Vivino har siden 2010 med appen af samme navn gjort det muligt at scanne en vinetiket og se andre vinentusiasters vurdering af netop den vin. Og gennem et omfattende net af forhandlere er det også blevet muligt at købe vin direkte gennem appen.

Vivinos moderselskab, Vivino, Inc., er registreret i Delaware. I Danmark har Vivino et datterselskab, som de seneste ti år har haft underskud. Datterselskabet er dog et af mange, og Vivino sælger i dag vin i 17 lande.

Der er blevet skudt mange millioner i vækstvirksomheden. I 2018 fik Vivino omkring 120 millioner kroner (20 millioner dollar) af en kreds investorer anført af vinmogulen Christophe Navarres investeringsfond, SCP Neptune Capital. Navarre er formand og tidligere topchef i Möet Hennessy-koncernen, der har en lang række kendte vine, champagner og spiritus i porteføljen. Med i den investeringsrunde var også Seed Capital, Balderton Capital, Creandum og Iconical, der alle var investorer på forhånd.

»Chief evangelist«

Vivino er stiftet af færingen Heini Zachariassen. Han drev i en årrække virksomheden fra den amerikanske vestkyst, hvor Vivino har hovedkontor i hjertet af San Francisco. I juni 2018 overlod han hjørnekontoret til amerikanske Chris Tsakalakis, der har erfaring fra fremadstormende amerikanske virksomheder, og som blandt andet tidligere har været direktør for eventplatformen StubHub.

Heini Zachariassen skulle i stedet være »chief evangelist« for virksomheden. Et begreb, der er vokset ud af Silicon Valleys californiske muld og beskriver stiftere af virksomheder, der ikke længere er involverede i den daglige drift, men i højere grad er en form for ambassadør for virksomheden.

Her dækkede titlen over, at Heini Zachariassen nu skulle hellige sig at sprede positive budskaber om Vivino samt dyrke vinkonferencer og -messer verden over – og i det hele taget være koblet af den daglige drift.

I december tog situationen dog en uventet drejning, da bestyrelsen bad iværksætteren træde til som midlertidig topchef.

Mens baggrunden for den beslutning er uklar, er det sikkert, at Heini Zachariassens livsværk vokser.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Vivino.

Rettelse: I en tidligere udgave fremgik det, at Vivino har 35 millioner brugere. De har nu 42 millioner brugere. Derudover er det et fragtfirma og ikke en leverandør, som Vivino samarbejder med i Sverige. Berlingske beklager fejlene.