Sveriges Riksbank overvejer at skabe en digital valuta

Sveriges Riksbank var 1660 den første centralbank som introducerede papirpenge og kan nu igen blive den første igen med en digital valuta. En e-krone.

Riksbanken har startet et projekt, som skal analysere hvordan en digital valuta kan se ud, hvordan den bakkes op af centralbanken og hvilke muligheder og udfordringer det indebærer. Fold sammen
Læs mere
Foto: SVERIGES RIKSBANK / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en interview med Financial Times fortæller Riksbankens vice chef Cecilia Skingsley at de overvejer at lancere en digital valuta, som en reaktion på den hurtigt faldende brug af sedler og mønter.

Riksbanken har startet et projekt, som skal analysere hvordan en digital valuta kan se ud, hvordan den bakkes op af centralbanken og hvilke muligheder og udfordringer det indebærer. En beslutning om en eventuel lancering af en svensk e-krone ventes inden for to år.

»Der er ingen vi kan se på når det gælder hvordan vi skal designe den og hvilke mulige konsekvenser den har«, siger Cecilia Skingsley til Financial Times.

»Dette er lige så revolutionerende som papirvalutaen var for 300 år siden. Hvad betyder det for pengepolitikken og den finansielle stabilitet? Hvordan udformer vi den: et opfyldningsbart kort, en app eller en anden løsning?«

En grund til at Riksbanken har planer om en digital valuta er at værdien på sedler og mynter i cirkulation er mindsket med 40 procent siden 2009, og at der er dukket private initiativer op som den digitale valuta bitcoin.

www.newsoresund.dk