Sveriges rentedyk vækker opsigt

Sverige, som er Danmark næststørste eksportmarked, presser sin valutakurs længere og længere ned, hvilket er til stor skade for dansk eksport.

Mens dansk eksport får problemer med en lav svensk rente, kan danske forbrugere nu handlere billigere i Sverige. Billedet er fra en torvehal i Malmø. Arkivfoto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere

Sverige, som aftager danske varer og serviceydelser hvert år for mere end 110 milliarder kroner, er i fuld gang med at presse sin valutakurs ned på ganske markant vis. Det er en udvikling, som rammer dansk eksport og erhvervsliv hårdt, eftersom danske varer så bliver dyrere i Sverige. Men svenske virksomheder får samtidig en klar konkurrencefordel i Tyskland, USA og andre steder, når deres valutakurs rasler ned.

Det er ved at sætte renten ned, at Sverige er i fuld gang med styrke sin konkurrenceevne. Den svenske Riksbank har netop sænket sin korte rente fra 0,75 til 0,25 procent. Det er en større sænkning end de 0,25 procent point, som renten normalt sættes ned med. Det er også anden gang på lidt mere end et halvt år, at renten sættes ned.

Riksbanken er længe blevet kritiseret for at holde renten for høj, eftersom inflationen var aftagende og arbejdsløsheden oppe omkring otte procent af arbejdsstyrken, hvilket er betydeligt mere end herhjemme.

Topchefen for Riksbanken, Stefan Ingves, har dog været tilbageholdende med at sætte renten ned. Det skyldes, at den private gæld er steget stærkt i Sverige gennem flere år, og at de svenske boligpriser er skudt i vejret.

Frygter dansk udvikling

Det har fået Riksbanken til at frygte en udvikling, som er blevet set herhjemme efter 2007, hvor faldende boligpriser har sat både banker og forbrugere skakmat, og sendt dansk økonomi ud på en længere ørkenvandring.

Officielt skal Riksbanken ikke forsøge at påvirke valutakursen, men alene forsøge at holde inflationen omkring to procent om året. Men på det sidste er de svenske forbrugerpriser faldet. Nedgangen var på 0,2 procent i maj, og dermed er de svenske priser nu faldet fem måneder i træk.

Priserne ventes af flere økonomer at falde med 0,1 procent i hele 2014. Sverige er altså plaget af en slags deflation med faldende priser, som ellers kun kendes fra Japan og andre kriseøkonomier. Det giver Riksbanken plads til at sænke renten.

Rentedykket har så også den behagelige konsekvens for Sverige, at det svækker den svenske krone stort. Alene i går raslede kursen med tæt ved to procent, så en svensk krone nu koster lidt under 80 danske ører.

Det er næsten 12 procent lavere end sidste forår, hvor den svenske krone lå tæt på 0,9 danske kroner, og en så stor glidende devaluering er absolut noget, der gavner svensk konkurrenceevne.

»En lavere rente er helt optimalt for os,« siger Lennart Evrell, der er direktør hos Boliden AB, et svensk mineselskab. Han tilføjer, at Bolidens overskud vokser med én milliard svenske kroner, hver gang den svenske krone falder med ti procent.

Derfor glæder han sig sikkert over, at mere af samme slags nok er på vej. Den svenske finansminister Anders Borg har i hvert fald sagt, at det er vigtigt, at den svenske krone ikke bliver for stærk, da det vil skade den svenske eksport.

Devaluering i sigte

Men han har også luftet tanken om, at Riksbanken bør overveje at få et dobbelt mandat, så de ikke kun skal tænke på at bekæmpe inflation, men også på at få en høj beskæftigelse. Altså et system, der minder mere om det, som kendes hos Federal Reserve i USA. Et sådan system vil sætte Riksbanken bedre i stand til at bruge valutakursen til at skabe vækst og flere job. Men det vil til gengæld gå ud over Danmark, som ikke har samme muligheder, eftersom den danske krone er bundet til euroen og følger denne op og ned.

Den rebelske økonom og nobelprismodtager Paul Krugman har været en særlig hård kritiker. Han har kaldt det for »selvpineri,« at Sverige ikke for længst har sat renten ned. Han peger på, at dette pineri er årsag til, at Sverige er på vej ud i samme massive problemer, som har plaget Japan gennem årtier.