Sveriges investeringer i vindenergi fortsætter på lavt blus

Investeringerne i vindenergi er fortsat på et lavt niveau i Sverige.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tal fra brancheorganisationen Svensk Vindenergi viser, at der blot blev bestilt vindmøller med en samlet kapacitet på 49 MW i fjerde kvartal. Det er nogenlunde på niveau med tredje kvartal, hvor der blev bestilt 51 MW. I forhold til fjerde kvartal sidste år er der tale om mere end en halvering fra 114,8 MW.

Svensk Vindenergi vurderer, at det er udviklingen på elmarkedet, der bærer skylden.

- Den nuværende situation med meget lave priser på el og elcertifikater er ødelæggende for rentabiliteten af ​​eksisterende investeringer, men gør det også vanskeligt for nye, siger Charlotte Unger, administrerende direktør for Svensk Vindenergi, ifølge en meddelelse.

Prisfald på kul og olie har også sendt elpriserne lavere, og det kompenseres ikke af det nuværende støttesystem for vedvarende energi, lyder det fra brancheorganisationen, der vurderer, at de lave priser også vil få indflydelse på, hvor mange møller, der rejses i de kommende år.

- Den lave investeringstakt gør, at vindmøllebranchen spår en reduceret udbygning i de kommende år, selv om regeringen sidste efterår løftede sine ambitioner for den vedvarende energiproduktion fra 25 til 30 TWh i år 2020 sammenlignet med 2002, hedder det i meddelelsen.

Branchen har i de seneste fire år mere end fordoblet årsproduktionen fra vindkraft fra 7,1 TWh til 16,6 TWh. Frem mod slutningen af 2019 estimerer brancheorganisationen, at årsproduktionen stiger til 19,4 TWh, hedder det meddelelsen.