Sverige vil også have bid af kagen: Kræver skattepenge fra Apple

Apples skatteregning på næsten 100 milliarder kroner skal måske ikke afregnes fuldt med alene Irland, mener den svenske finansminister.

Den svenske finansminister Magdalena Andersson - her sammen med statsminister Stefan Löfven - har bedt EU-Kommissionen om flere oplysninger om Apples skattesag, for Sverige mener at have penge til gode hos Apple. Arkivfoto: Christine Olsson, TT/Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En del af den milliardskatteregning, som Apple forleden fik tildelt af EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager, skal måske afregnes i Sverige.

I alle tilfælde har den svenske finansminister, Magdalena Andersson, henvendt sig til EU-Kommissionen for at få undersøgt, om nogle af de penge, som Apple flyttede til sit europæiske hovedsæde i Irland, burde have været beskattet i Sverige.

Det sagde finansministeren i weekenden til nyhedsbureauet Direkt.

Apples skandinaviske hovedsæde ligger i Sverige.

Flere lande vil også se nærmere på regningen

Apple fik 30. august besked på, at selskabet, der er verdens mest værdifulde, skal efterbetale 13 milliarder euro eller omkring 100 milliarder kroner for igennem flere år at have udnyttet en, ifølge EU, ulovlig skatteaftale med Irland. Her har Apple betalt en meget lavere selskabsskat end normalt mod at love at bevare arbejdspladser i landet. Samtidig har Irland en af Europas laveste selskabsskatter, hvorfor Apple har ført indtægter fra salg i andre europæiske lande over til sit irske hovedsæde og dermed betalt langt mindre end konkurrenterne.

Også Frankrig, Italien, Spanien og Østrig har bedt EU om flere oplysninger, mens Irland nægter at indkræve skattebetalingen og i stedet - ligesom Apple - vil gå til EU-Domstolen for at få skatteaftalen kendt lovlig.

»Jeg tror, at det vil være vældigt godt, hvis vi kan få flere oplysninger fra Kommissionen om dette,« sagde Magdalena Andersson lørdag i forbindelse med EUs finansministres uformelle topmøde om blandt andet Storbritanniens udmeldelse af EU.

Selv i Apples regnskab er de 100 milliarder kroner til at få øje på i regnskabet, om end Apple alene i april-juni i år havde et overskud på 7,8 milliarder dollars eller 516 milliarder kroner.