Sverige vil kvæle useriøse kviklån

Udbydere af kviklån i Sverige skal nu kunne få bøder eller få inddraget deres forretningstilladelse, hvis det står til den svenske regering.

Antallet af optagede kviklån er stigende både i Sverige og i Danmark, det vil den svenske regering nu gøre noget ved Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kræver måske kun en SMS eller et par klik på en af de efterhånden mange kviklån-udbyderes hjemmeside, og du er flere tusind kroner rigere. Men måske også endnu tættere på en uoverskuelig gæld.

I Sverige har tal samlet af Kronofogden vist en drastisk stigning i antallet af optagede kviklån, herunder SMS-lån. Samtidig skriver dn.se mandag, at meget tyder på, at kviklån-selskaber ikke følger den nuværende lovgivning på området, men det ændrer ikke på, at flere tager kviklån.

Kronofogdens egen statistik viser en stigning på 62 procent i 2012 sammenlignet med året før, på antallet af betalingspåkrav som følge af ubetalte kviklån. Derfor vil den svenske regering nu stramme reglerne for kviklån-selskaberne inden sommeren med et nyt forslag.

Finanstilsynet i Sverige skal have tilladelse til at pålægge virksomhederne straf eller ophæve virksomhedernes tilladelse til at føre forretning ved at lave sanktioner og løbende inspicere ejere og ledelse. Desuden skal virksomhederne opfylde reglerne om tjek af kreditværdighed og være godkendelsespligtige.

I 2011 styrkede regeringen forbrugerbeskyttelsen ved blandt andet at skærpe kravene til kredittjek før kviklån og en indførte et krav om tydeliggørelse af renteomkostningerne ved lånene.

Sammen med ikrafttrædelsen af forbrugerkreditloven har det givet udslag i en tydelig nedgang i antallet af udestående kviklån, men ifølge dn.se tyder meget nu på at aktørerne bag kviklån-selskaberne ikke overholder lovgivningen, og blandt andet derfor skal den strammes.