Sverige: Sværere at forklare lav rente efter højere inflation

Den svenske centralbank får sværere ved at forklare sin »ultralempelige pengepolitik«, efter at svenske inflationstal tirsdag morgen var højere end ventet og derfor styrkede den svenske krone.

Arkivfoto. Den svenske centralbank får sværere ved at forklare sin »ultralempelige pengepolitik«, efter at svenske inflationstal tirsdag morgen var højere end ventet og derfor styrkede den svenske krone. Fold sammen
Læs mere
Foto: SVERIGES RIKSBANK / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det mener Søren V. Kristensen, som er makroøkonom i Sydbank.

»Det bliver sværere og sværere for Sveriges Riksbank at forklare den ultralempelige pengepolitik.«

»Inflationen er større end to procent, og samtidig ræser boligpriserne og økonomien afsted mod en potentiel overophedning,« skriver Søren V. Kristensen i en kommentar.

Inflationen i Sverige blev opgjort til 0,5 pct. på månedsbasis i juli, hvor analytikere ifølge Bloomberg News blot havde ventet en prisstigningstakt på 0,3 pct. På årsbasis var inflationen på 2,2 pct. i juli mod forventede 1,9 pct.

Det er ifølge Søren V. Kristensen første gang i mere end fem år, at Riksbanken rammer sit mål på 2 pct. for inflationen. Han vurderer ikke, at dagens tal vil ændre meget for den svenske centralbank.

»Vi vurderer ikke, at dagens tal ændrer det helt store for Riksbanken. Priserne var i juli særligt skubbet op af stigende priser på charter- og flyrejser, og derfor er noget af inflationen sandsynligvis midlertidig.«

»Derfor vil Riksbanken gerne se en vedvarende inflationen omkring 2 procent, førend banken skrider til egentlige pengepolitiske stramninger. Samtidig ser det ud til, at de lønstigninger, der på nuværende tidspunkt er lagt ind i de svenske overenskomster, vil gøre det svært for inflationen at blive mere end to procent,« skriver Søren V. Kristensen.

På valutamarkedet er den svenske krone efter inflationstallene styrket over for den danske, og der skal nu 0,7835 kr. til en svensk krone mod 0,7793 kr. umiddelbart inden nøgletallet kom.