Sverige slår os i jagten på ingeniører

Danmark sakker bagud i kampen om højtuddannet arbejdskraft fra blandt ndet Kina og Indien. Hver gang én ingeniør vælger Danmark, slår fire sig ned i Sverige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Danmark både kan tilbyde højere løn og lavere skattetryk, bliver Danmark ofte vraget af højtuddannede fra tredjelande som for eksempel Kina og Indien.

Hver gang én udenlandsk ingeniør slår sig ned for at arbejde i Danmark, kommer der fire til Sverige.

Det skriver Mandag Morgens ugebrev på baggrund af en rapport, som Nordisk Ministerråd offentliggør i næste måned.

Den konkluderer, at Norge og Sverige har været langt bedre til at tiltrække arbejdskraft end Danmark.

I 2008, hvor Danmark manglede op imod 3000 ingeniører, kom der kun 337 ingeniører fra tredjelande, mens Sverige samme år trak 1272 ingeniører til. Mønstret er det samme for flere andre grupper af højtkvalificerede medarbejdere.

Ifølge Ingeniørforeningens beregninger vil Danmark mangle 7600

ingeniører allerede i 2015. I 2025 risikerer op mod 20.000 ingeniørstillinger på det danske arbejdsmarked at stå ubesat.

- Vi kan umuligt uddanne det antal, der er brug for, selv, så der er ingen tvivl om, at vi skal blive bedre til at tiltrække udenlandske ingeniører, siger Morten Thiessen, formand for Ingeniørforeningens arbejdsmarkedsudvalg, til Mandag Morgen.

Organisationen for erhvervslivet, DI, efterlyser enklere regler, så Danmark bliver bedre til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

- Og så er der behov for langt mere aktivt at markedsføre Danmark over for udvalgte tredjelande, siger Martin Steen Kabongo fra DI.

Han foreslår blandt andet, at lønkravet for den såkaldte forskerskatteordning nedsættes fra 64.000 kroner til 40.000 kroner om måneden, og at perioden forlænges fra tre til fem år.

/ritzau/