Sverige gør klar til indgreb mod fibernet

Den svenske Post- och Telestyrelse vil sikre konkurrenterne plads på Telias fibernet.

Telia er blevet for dominerende på hjemmebane, og derfor vil myndighederne regulere fibernettet på samme måde som fastnettet. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Adgangen til det fibernet, som Nordens største teleselskab Telia er i færd med at opbygge i Sverige, skal reguleres, på samme måde som konkurrenterne kan komme ind på Telias fastnet.

Den svenske Post- och Telestyrelsen (PTS) afslutter i morgen, 24. november, høringen om den regulering, der lægges op til. Telia dominerer det svenske marked på fibernet, hvorigennem der kan leveres Internet, TV og telefoni, på samme måde som Telia sidder på selve fastnettet i Sverige.

Kritik af TDCs køb af DONGs fibernet

Post- och Telestyrelsen vil med indgrebet sikre, at Telias konkurrenter kan leje sig ind hos Telia og dermed benytte Telias fibernet i områder, hvor de ikke selv er i stand til at levere netforbindelser.

Samme problemstilling er blevet rejst i Danmark, efter at TDC som Danmarks største teleselskab i sidste uge købte DONG Energys fibernet i Nord- og Østsjælland for 425 millioner kroner. Både konkurrenten Telenor og konkurrenceretsekspert Niels Rytter, direktør i Konkurrencerådgivning.dk, mener, at de danske myndigheder straks bør skride ind over for TDC, som nu også dominerer bredbåndsmarkedet i Danmark.

Telia ønsker ingen indblanding

Telia ønsker ikke en regulering, ej heller, at Post- och Telestyrelsen går ind og fastlægger priser for, hvad Telenor, Tele2 og TDC skal betale for at leje plads, skriver svenske »Telekom i dag«.

Post- och Telestyrelsen ventes at afgøre spørgsmålet i 2010.