Sverige giver håb til dansk eksport

Nedturen i svensk økonomi er bremset, så eksportsektoren herhjemme glæder sig allerede. Det er dog for tidligt at kigge efter store ordrer, men til næste år ventes det at gå stærkt.

De store svenske eksportvirksomheder har lidt under krisen. Det påvirker også Danmark, da Sverige er et af vores største eksportmarkeder, men nu er der tegn på, at konjunkturerne vender. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Det lysner så småt i øst. Sveriges økonomi har det ikke nær så slemt som frygtet, og det ser ud til, at landets økonomiske nedtur er bremset op. Dermed er der også håb for den danske eksportsektor, der er meget afhængig af vores svenske broderfolk.

»Det peger i den rigtige retning, men tallene for svensk økonomi er stadig meget dystre. Det går dog ikke mere direkte nedad, så vi kan håbe på, at de store svenske vækstinitiativer begynder at virke,« siger cheføkonom i Danmarks Eksportråd, Jacob Warburg.

I fredags kom der nye tal for svensk økonomi, som kunne have været meget værre. Sammenlignet med andet kvartal sidste år – altså før finanskrisen for alvor brød ud – er det svenske bruttonationalprodukt (BNP) faldet med 6,2 procent. Det er et seriøst dyk, men blev alligevel opfattet positivt i markedet, fordi mange havde frygtet, at nedturen ville accelerere fra rekordfaldet på 6,5 procent i første kvartal. Samtidig viser de svenske tal, at BNP i andet kvartal lå på niveau med BNP i første kvartal, efter tre kvartaler i træk med massive fald.

»Tallene hænger godt sammen med vores prognose. Indtil nu har vi oplevet et fald i eksporten til Sverige på 18,3 procent opgjort uden energi. Vi regner med, at den vil være faldet med 14-15 procent, når året er omme, men så venter vi til gengæld betydelig fremgang i 2010. Formentlig en stigning på over 10 procent,« siger Jacob Warburg.

Næststørste marked
Efter Tyskland er Sverige Danmarks største ekportland. Sidste år sendte Danmark for 86 milliarder kroner over Øresund, svarende til 15 procent af den samlede eksport. Når der eksporteres for ti kroner, så fordeler det sig med tre kroner olie og to og en halv krone fødevarer og forbrugsgoder, mens de resterende godt fire kroner primært er maskiner og underleverancer til den svenske industri.

Bedre tider i svensk økonomi får dog ikke betydning for olieeksporten, da Danmark snildt kan sælge olien andre steder. Derimod kommer de danske eksportører uden for olieindustrien til at mærke en økonomisk vending i Sverige. Det gælder ikke mindst underleverandørerne til de store svenske industrivirksomheder.

»Det er primært de svenske eksportvirksomheder, som er skyld i, at faldet i svensk BNP er bremset,« siger cheføkonom i erhvervsorganisationoen Dansk Erhverv Jens Brendstrup.

Tegn på bedring
Han deler eksportrådets holdning om, at eksporten til Sverige kommer kraftigt igen til næste år.

»Jeg er ikke i tvivl om, at når der kommer gang i verdensøkonomien igen, så vil Sverige være længst fremme i startboksen. De svenske ekportvirksomheder har fordel af den lave svenske krone. De er billige og har konkurrencedygtige produkter på verdensmarkedet. Deres problem er den manglende købekraft, men når den vender tilbage, står de rigtig stærkt,« siger Jens Brendstrup.

Sveriges økonomi adskiller sig fra de andre lande i Norden ikke mindst Danmark, fordi landet ikke har opbygget økonomiske ubalancer, inden krisen kom. For eksempel kender svenskerne slet ikke til en boligboble af de dimensioner, som vi kæmper med herhjemme. Det betyder også, at Sveriges økonomi ventes at have nemmere ved at komme sig.

Økonom i Handelsbanken Rasmus Gudum-Sessingö bemærker, at Sverige har været igennem en periode, hvor landets virksomheder har tilpasset sig de dårlige tider. Produktionen blev sat på lavt blus, og virksomhederne solgte ud af deres lagre. I dag er der så ryddet godt og grundigt ud i lagrene – det viste de nye tal – og Sverige har derfor et godt udgangspunkt til at atter at få gang i hjulene.

»Med så store lagerjusteringer bag sig er det alt andet lige et godt udgangspunkt for igen at kunne øge aktiviteten fremadrettet, for igen at fylde lidt op på hylderne til den efterspørgsel, som trods alt ser ud til at være til stede. På den baggrund tror vi på, at økonomien kan formå at vise positiv vækst allerede fra tredje kvartal om end i et lavere leje,« siger Rasmus Gudum-Sessingö.

Trods de forholdsvis pæne tal for andet kvartal, betegner han første halvår som »det utvivlsomt værste« i nyere tid. Det skyldes ikke mindst, at Sverige er meget industri- og eksporttungt, og derfor hører blandt de lande i Vesteuropa, som er hårdest ramt af den internationale krise.