Svenskerne vælger pirater ind

Over syv procent af stemmerne i Sverige gik til piratpartiet - der går ind for fri fildeling på nettet. Partiet er en protest mod jagten på Pirate Bay.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lød som en joke - men har vist sig at være gravalvorligt. Det nystiftede svenske Piratparti blev i går valgt til Europaparlamentet med hele syv procent af de svenske stemmer - et valgresultat, der indbringer partiet foreløbig et enkelt mandat og måske endda et mere.

Blandt vælgerne under 30 år scorede partiet hver femte stemme - og var dermed et af de største. Partiet er stiftet i 2006 og resultatet er opsigtsvækkende, fordi Piratpartiet er et protestparti, der har trukket stemmer ovenpå retssagen mod den svenske tjeneste Pirate Bay. Sverige har i alt 18 pladser i parlamentet, men får 20 efter Lissabon-traktaten, hvorefter partiet får sit andet mandat.

Også i Danmark
The Pirate Bay har været omdrejningspunkt i en meget omtalt retssag mod stifterne af tjenesten, der endte med fængselsdomme på et år og bøder. Det til trods for, at Pirate Bay i sig selv ikke distribuerer ulovligt materiale.

I stedet er tjenesten blot en side, hvorfra man kan hente såkaldte Torrents, der henviser til det ulovlige indhold andetsteds på nettet. Dét indhold kan typisk være musik, film og software, der er beskyttet af ophavsret og derfor ulovligt at distribuere gratis.

Tjensten er tidligere blevet sendt ud i kulden af den danske fogedret, der endte med at påbyde teleselskabet Tele2 at lukke for kundernes adgang til tjenesten. Med kendelsen i hånden, gik pladebranchens brancheforening IFPI fra dør til dør i telebranchen og fik de øvrige teleselskaber til også at lukke for adgangen.

Spærringen er dog fortsat utrolig nem at omgå via tjenesten OpenDNS - hvorfor teleindustrien selv mener, at spærringer af den art ikke løser problemet. Telenor, der ejer Tele2, har dog kæret sagen.

Nuanceret parti
Selv om Piratpartiet oprindelig blev stiftet som et protestparti, der blot ville have ophavsretten afskaffet, har partiet sidenhen udviklet sig til at være væsentlig mere nuanceret og har under valgkampen udmærket sig ved at være en art digital frontkæmper, der blandt andet har agiteret for bedre privatlivsbeskyttelse.

Det er særligt nødvendigt efter EUs nye terrorlovgivning, der også har knopskudt i Danmark, hvor danskerne overvåges mere end nogensinde før, hvad angår brugen af internettet.

Også Danmark har et Piratparti, der blev stiftet for næsten præcis et år siden. Det danske piratparti har som det svenske en ambition om at blive valgt til Folketinget. Det har også det svenske prøvet i 2006, hvor partiet kun opnåede 0,6 procent af stemmerne til Riksdagen.

Det danske Piratparti er endnu et relativt ubeskrevet blad, men fremstår umiddelbart lidt mere moderat end det svenske. Blandt andet har partiet udtalt, at kun mener, at ophavsret skal gælde fem år efter udgivelsen af et værk.