Svenskerne kritiske overfor blokering

Sverige har også overvejet blokering af hjemmesider i forbindelse med en ny spillelovgivning. Forslaget har mødt massiv modstand på grund af dets indgriben i borgernes ytrings- og informationsfrihed. Nu vil det måske vil blive trukket tilbage, skriver Svenska Dagbladet.

Foto: Modelfoto/Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spørgsmålet om blokering af spillesider har også vejret oppe på den anden side af sundet. Men efter massiv kritik ser forslaget ud til at falde, skriver Svenska Dagbladet i dag.

I december fremlagde en regeringsudpeget undersøger to forslag, hvoraf et minder meget om, det skatteministeriet har foreslået i dag. Man skulle give licens til de udenlandske spillesider, der levede op til en række krav og blokere for visningen af resten. Høringsrunden til forslaget er afsluttet for nylig og de fleste svar var negative.

Et af hovedpunkterne i kritikken var, at en blokering af hjemmesider vil være et væsentligt problem for demokratiet, da det er et indgreb i borgernes ytrings- og informationsfrihed. Det mente blandt andre Svenskt näringsliv, som svarer til Dansk industri i Danmark.

Lignende kritik af Frankrig
Den samme kritik har været rejst af EU-kommisionen, da Frankrig fremlagde et lignende forslag i 2007, fortæller Sigrid Linde, der sidder i lobbygruppen European Gaming and Betting Association. Det har, ifølge Sigrid Ligné, betydet, at flere lande har droppet ideer om at blokere for spillesider og betaling hertil. Italien er dog en undtagelse.

Blokering af hjemmesider er ikke nyt i Danmark. Som det eneste land i Europa blokerer Danmark for adgangen til fildelingssiden The Pirate Bay. Selv i Sverige, hvor de fire personer bag siden er blevet dømt for nylig, vil man ikke blokere for selve siden.