Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Først røg Volvo på kinesiske hænder. Kort efter overgik den samme skæbne Saab. Og nu står det svenske lastbilsklenodie Scania måske over for en tysk overtagelse.
Fredag offentliggjorde den tyske bilkæmpe Volkswagen, der i øjeblikket sidder på 63 procent af aktierne i Scania, et tilbud om at købe alle aktier i selskabet for 200 svenske kroner per styk. Det erklærede mål for Volswagen er et ejerskab på 90 procent af aktierne, der gør det muligt at tvangsindløse de sidste 10 procent.
Men selvom Volkswagens bud er langt over fredagens Scania-lukkepris på 147,50 kroner per aktie, vækker tilbuddet stor modstand blandt selskabets svenske aktionærer og i den svenske opinion.
Pensionsselskabet Skandia har således afvist et salg af sin aktiebeholdning, og pensionsfonden AP4 har antydet, at man synes, at tilbuddet er for lavt sat.
Lørdag udkom erhvervsavisen Dagens Industri så med lederen »Wir sagen Nein!« der tydeligt gør det klart, hvilke følelser der er på spil for svenskerne.
»Så kom buddet til slut. Dødsbuddet for Scania som svensk virksomhed i værste fald. Måske er der ikke lang tid til den dag, hvor man kørende på motorvej E4 i sydgående retning vil kunne pege på Södertälje og sige, at her lå en gang en flot lægemiddelsvirksomhed, Astra, og et lige så godt lastbilsselskab, der måske var det bedste i verden,« står der i lederens indledning.
Også i Dagens Nyheter, Sveriges største morgenavis, er der modstand mod et salg af lastbilsklenodiet. Mandag kalder erhvervsjournalist Pia Gripenberg buddet for en del af »Volkswagen-patriarkens (bestyrelsesformand Ferdinand Piëch .red) imperiedrømme.«
»At Scania bliver overtaget fuldkommen af Volkswagen er hverken godt for Scania, Södertälje eller Sverige. VWs garantier om, at jobbene vil forblive her i landet gælder ikke på lang sigt,« skriver hun.
Og i købstaden Södertälje, godt 30 kilometer syd for Stockholm, hvor Scania har sit hovedkvarter, frygter man også for arbejdspladsernes fremtid. Scania, der beskæftiger godt 10 procent af kommunens 87.000 indbyggere, er på mange måder for Södertälje, hvad Grundfos er for Bjerringbro og Danfoss for Als.
»Scania er af enorm betydning for Södertälje og for den svenske eksportindustri,« siger borgmester Boel Godner til det amerikanske nyhedsmedie Bloomberg. »Alle i Södertälje har en relation til Scania.«
Straks efter at Volkswagens tilbud blev offentligt kendt, tog borgmesteren kontakt til Scanias bestyrelse for at høre nærmere om fremtiden for byens største arbejdsplads.
»Enhver hændelse, der involverer Scania, skaber bekymring, indtil vi ved, hvilken slags ændringer, det kan føre til,« siger hun.
Men som reaktionerne i den svenske presse viser, handler bekymringerne ikke blot om arbejdspladser, men i lige så høj grad om den svenske selvforståelse.
»Det hænger i høj grad sammen med, at det svenske velfærdssamfund og det moderne Sverige er bygget op omkring de store, nationale industrivirksomheder. Og det er det, der gør, at det betyder så meget følelsesmæssigt. Sverige er blevet et rigt land, netop på grund af de her virksomheder. Og derfor er mange svenskere ømtålelige over for et salg,« siger Norden-ekspert og lektor ved Københavns Universitet Lars Hovbakke.
Han mener, at særligt den kinesiske overtagelse af ikonet Volvo er med til at forstærke den svenske modstand mod endnu et frasalg.
»Så siger svenskerne til sig selv, at skal vi nu til det igen? Det er endnu en torn i øjet på svenskerne, fordi de to virksomheder har været blandt kronjuvelerne i det svenske industriforetagende. Så det har en enorm symbolsk betydning, at man nu afhænder den anden af de to gamle koncerner,« siger han.
På et ekstraordinært bestyrelsesmøde i Scania, hvor Volkswagens bestyrelsesmedlemmer ikke var repræsenteret, blev det besluttet at nedsætte en uafhængig komité, der skal vurdere tilbuddet fra den tyske bilgigant. Komiteen, der blandt andet består af Peter Wallenberg fra det traditionsrige Wallenberg-dynasti, bliver dog allerede fra dag et kritiseret for at have for lidt erfaring med industrivirksomheder.
Mens svenske aktionærer kalder Vokswagens bud på 200 svenske kroner per aktie for lavt, bliver Volkswagen omvendt kritiseret i Tyskland for at give for højt et bud.
Formålet med et fuldkomment Volswagen-ejerskab af Scania er en indlemmelse i en ny, samlet lastbilsproduktion med den tyske konkurrent MAN, som Volkswagen også har ejerskabet af, og Volkswagens egen last- og varebilsenhed.