Svenskerne går i flæsket på dansk svinekød

I Sverige opfordrer toneangivende politikere fra regering og opposition til boykot eller mindre import af dansk svinekød, efter at Danish Crown har fundet spor af et forbudt hormon i et parti kød fra et af sine slagterier. Milliardstor dansk kødeksport er i fare, hvis svenske politikeres appel til forbrugerne slår igennem.

Vil svenskerne boykotte dansk svinekød? Svenske politikere vil have svenskerne til at købe mere svensk svinekød. Foto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stadig plads til dansk svinekød i de svenske kølediske. Men svenskerne er nu endnu atter gået i flæsket på dansk svinekød samtidig med, at debatten om danske svins levevilkår raser på den anden side af Øresund og i det svenske parlament, Riksdagen.

En import på 1,2 milliarder kr. årligt risikerer helt eller delvist at falde bort, fordi toneangivende svenske politikere under den igangværende valgkamp til Riksdagsvalget opfordrer til boykot af dansk svinekød eller at få mindsket den store kødimport fra Danmark.

Årsagen til balladen er, at Danish Crown, ét af verdens største slagterier, netop har tilbagekaldt 21,6 ton kød, der var på vej til Sverige. Ved en rutinekontrol på slagteriet Sæby i Nordjylland blev der fundet spor af hormonet DES, der er forbudt at anvende i kødproduktion. Med Danish Crown i spidsen eksporterede danske slagterier sidste år svinekødsprodukter for 1,2 milliarder danske kroner til Sverige. Dermed er Sverige et af Danish Crowns vigtige markeder.

Dansk svinekød er i den grad et hot emne i den svenske valgkamp i forbindelse med valget til det svenske parlament. Matilda Emkrans, de svenske socialdemokraters ordfører i miljø- og landbrugspolitik, og Eskild Erlandsson, landbrugsminister i det borgerlige regeringsparti, Centerpartiet, kommenterer begge ivrigt sagen om det »skandaleramte danske kød«.

Den borgerlige regering og oppositionens førende parti, Socialdemokraterne, der står til at vinde valget, er enige om én ting: Hvis svensk industri kan levere mere svensk svinekød til supermarkederne, vil Sverige mindske importen fra Danmark.

»Vi må sørge for, at den mad, der findes i vore restauranter, skoler og forretninger, er sikker og sund. Hver gang vi møder skandaler som denne her, rammer det tilliden til fødevarer hårdt. Forbrugerne og handelen har en kæmpestor opgave i at sørge for, at vi får sund og sikker mad,« siger Matilda Emkrans fra Socialdemokratiet til den store svenske avis, Aftonbladet.

Under landbrugsminister Eskil Erlandsson er Sveriges produktion af svinekød blevet mindre, og dermed er importen altså øget. Sverige har mulighed for at producere mere grisekød, mener han.

»Og jeg synes, vi skal gøre det,« lyder det fra landbrugsministeren.

Selv køber han næsten aldrig kød, da han er jæger. Men han er stærkt kritisk over for det danske kød. I det store hele er de danske regler om dyrevelfærd seriøse, men de er lempeligere og med lavere standard og kvalitet end de svenske, siger Eskild Erlandsson. Han anbefaler derfor forbrugerne, der køber kød, at vælge svensk frem for dansk.

Sveriges socialdemokrater ønsker ligeledes mindre dansk kød på de svenske tallerkener i fremtiden. Men Sverige skal fortsat importere svinekød, hvis det er god mad, mener Matilda Emkrans.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) skal til efteråret mødes med sin svenske kollega Eskild Erlandssson. Ledelsen i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, der har Danish Crown som medlem, ser frem til, at sagen bliver drøftet, og tingene falder til ro.

»Vi har en god og positiv dialog med de svenske myndigheder og politikere. Vi har samme fælles ånd, nemlig at der skal være troværdighed og gennemsigtighed om svineproduktionen i det, vi gør. Jeg tror på, at Sverige fortsat vil være et betydningsfuldt marked for dansk svinekød. Jeg vil dog ikke udelukke, at vores eksport kan blive påvirket midlertidigt. Men jeg tror dog ikke, det får en langsigtet effekt,« siger Jan Laustsen, direktør for handel og marked i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Det er ikke første gang, at der er ballade om dansk svinekød i Sverige. Et socialdemokratisk medlem af Riksdagen foreslog i maj under valgkampen til Europaparlamentsvalget, at dansk svinekød skulle forbydes i Sverige.

Det skete samtidig med, at flere supermarkeder i ICA-kæden meddelte, at de fra 1. juni boykottede dansk svinekød. Først var det ICA Kvantum i Gøteborg, og dernæst var det ICA i Skurup i det sydlige Skåne.