Svenskere og sygehuse trækker slanket arkitektbranche

Sygehuse og andre offentlige investeringer samt eksport til Sverige og Norge er årsagen til fjerde år med fremgang. Men det private byggeri er alarmerende lavt, og arkitektbranchen er stadig mindre end før krisen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For fjerde år i træk kan arkitektbranchen glæde sig over øget omsætning og ikke mindst forbedret indtjening, selv om branchen fortsat er mindre, end før finanskrisen i 2008/2009 sendte tegnestuerne til tælling – og ramte dem hårdere end for eksempel ingeniørerne.

Det fremgår af en dugfrisk Berlingske Research-brancheanalyse, som er udvidet til 60 arkitektfirmaer fra tidligere 40.

Fremgangen var især stærk fra 2010-2011, men er fortsat i det seneste regnskabsår, typisk kalenderåret 2012. Kun fire tegnestuer havde røde tal, mens 56 tjente penge. Og gennem de seneste tre regnskabsår har to ud af tre formået at have sorte tal hele tiden.

Såvel driftsindtjening som bundlinje er næsten blevet fordoblet over to år for de 60 firmaer under ét.

Den forbedrede indtjening skyldes dels hård styring af omkostningerne, dels flere opgaver til det offentlige og på eksportmarkederne.

»Dem, der virkelig blev hårdt ramt, var dem, der arbejdede med for eksempel privat boligbyggeri. I historisk perspektiv er der skåret usædvanligt dybt i virksomhederne,« siger Ole Egholm fra Dansk Brancheanalyse, der følger blandt andet arkitekterne.

Han får tilslutning fra brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder – forkortet Danske Ark – hvor de små 800 medlemmer skønnes at stå for 85 procent af den samlede omsætning på 3,5-4 milliarder.

»Finanskrisen var et wake up-call. Efter krakket i Lehman Brothers stoppede alle private byggeprojekter, og der skete et blodbad i virksomhederne. Omkostningerne er blevet trimmet, og mange interne servicefunktioner er skåret væk. Der er i dag færre kokke, servicemedarbejdere, piccoloer og nok også kommunikationsmedarbejdere,« siger administrerende direktør Christian Lerche.

I dag beskæftiger tegnestuerne formentlig 5.000-5.500, et tal som før krisen lå over 6.000.

Branchedirektøren peger på, at den hidtidige »laissez faire-holdning om, at det altid går godt det ene år og skidt det næste,« er afløst af skarpere fokus på bundlinje og ledelse.

Før var direktørerne ofte arkitekter, i dag er økonomer og forretningsuddannede ledere kommet ind, ligesom en del bestyrelser er gjort mere professionelle.

Det betyder, at mange virksomheder er blevet mere bevidste om, hvad de er gode til, og hvad de vil gå efter.

Nogle har generelt skruet op for eksporten, mens andre har været mere selektive og nøje udvalgt sig få markeder. Både forstået som eksportlande og opgavetyper på hjemmemarkedet, der fortsat står for over 80 procent af branchens udkomme.

Samtidig har branchen fået god hjælp fra de to seneste regeringer.

»Vi er en af de brancher, der har størst glæde af den førte politik med store investeringer i supersygehuse og universiteter samt skoler og børnehaver ude i kommunerne. Det vil i høj grad bidrage til beskæftigelsen de næste fem-seks år,« siger Christian Lerche.

Indtjeningen er ikke prangende, for der er hård kamp om især de store sygehuse, men de talrige opgaver i kommunerne, senest især energiprojekter, når også ud til de mindre, lokalt forankrede tegnestuer.

Eksporten steg på et par år fra 14 til 17 pct. af de samlede indtægter. Det olierige og byggelystne Norge er nærmest blevet hjemmemarked for mange danske arkitekter, men nabolandet hinsidan er næsten lige så stort.

»Vi oplever vækst i Sverige, hvor flere vinder opgaver, typisk til det offentlige med eksempelvis uddannelsessteder, museer og biblioteker. Desuden er flere gået ind i Kina og Canada,« siger Christian Lerche.

Afsætningsvejene har også blindgyder. Det sydlige Europa samt Storbritannien og Irland betegner Lerche som »fuldstændig håbløse«.

Og det hjemlige erhvervsbyggeri er fortsat »skræmmende lavt«, ligesom boligbyggeriet løbende sætter historiske bundrekorder.

Der bliver bygget lidt, f.eks. kontordomiciler og boliger ejet af pensionskasser, men det, Lerche betegner som »gryende interesse fra private investorer«, sker fra et uhyre lavt niveau. Dermed er branchen stadig afhængig af, at der fortsat er mange offentlige opgaver med byggeri og renoveringer.

Omsætningen er i 2012 formentlig steget omkring tre procent, og for 2013 spår Danske Ark-chefen tre-fire procent fremgang og håber på det samme i 2014.

»Men det står og falder med det private byggeri. En del medlemmer er blevet bedt om at kigge på skitser til projekter, men vi har ikke set så mange blive til virkelighed endnu.«

Ledigheden for arkitekter er faldet lidt det seneste år, men ligger fortsat noget højere end den generelle arbejdsløshed. Og blandt dem, som har afsluttet uddannelserne i København og Aarhus inden for det sidste par år, står fire ud af ti uden job.

»Vi risikerer at tabe en generation, og det er ikke bare et stort problem for de pågældende, men kan også blive det for hele branchen,« advarer Christian Lerche.

Ole Egholm mener, at den høje ledighed og de mange opsigelser har tvunget mange til at blive selvstændige uden nødvendigvis nogen større omsætning.