Svenskere kaster millioner efter dansk biotekselskab

Svenske investorer har skudt millioner af kroner ind i det danske biotekselskab Oncology Venture, der satser hele butikken på at genoplive kuldsejlet kræftmedicin. Selskabet ryger på svensk minibørs i næste uge.

Peter Buhl Jensen og hans biotekselskab Oncology Venture er klar til den svenske børs. Selskabets aktier blev overtegnet næsten fire gange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med 20 millioner svenske kroner i pengekassen er det danske biotekselskab Oncology Venture klar til at kaste sig ind i tilværelsen som børsnoteret selskab i Sverige. De svenske investorer har været sultne efter at komme ombord i den danske biotekaktie, da der blev afgivet ordrer for 78 mio. svenske kroner, hvilket var næsten fire gange mere end målsætningen. Det danske biotekselskabs aktie handles første gang onsdag i næste uge på den svenske minibørs Aktietorget.

I spidsen for Oncology Venture står serieiværksætteren Peter Buhl Jensen, der har en fortid som direktør for biotekselskabet Topotarget, som var børsnoteret i København indtil en fusion med et fransk selskab i 2014.

Peter Buhl Jensen glæder sig over, at han nu kan byde mere end 1300 svenske investorer velkommen i Oncology Venture. Han ville gerne have rejst pengene i Danmark, men i modsætning til Sverige er der ikke meget liv i minibørserne herhjemme.

»Vi ville gerne have rejst pengene i Danmark, hvis der havde været liv i First North, men der skal jo være et marked for aktien. First North i Danmark startede med nogle svage virksomheder, som har givet børsen et dårligt ry. I dag er der vel 10-12 virksomheder tilbage. Hvis du kigger på Sverige, er der jo hundredvis af virksomheder i First North,« siger Peter Buhl Jensen.

Han peger på, at der i Sverige findes en helt anden investeringslyst, når det gælder selskaber i den lidt mindre kategori.

»I Sverige er der stor interesse for den type aktier. Der er stor forskel på Danmark og Sverige på det her område. I small cap i Danmark er det næsten umuligt at få ørenlyd. Der findes en dundrende interesse for de største. Og mange tænker: Hvorfor gå længere end Novo Nordisk? Der er det helt anderledes med svenskerne,« siger Peter Buhl Jensen.

Oncology Ventures forretningsmodel består kort fortalt i, at selskabet vil give kasseret kræftmedicin en ekstra chance. Virksomhedens hemmelige »genoplivelsestrick« er den såkaldte drug response predictor-teknologi, der blev opfundet af den danske matematikprofessor Steen Knudsen. Med den teknologi i hånden vil Oncology Venture genoptage udviklingen af lægemiddelkandidater, der tidligere har vist en vist effekt i forsøg uden dog at komme igennem myndighedernes nåleøje. Det handler om at påvise, at kuldsejlede kræftlægemidler virker, hvis patientens kræft har særlige gener.

Det danske selskab har store planer for fremtiden og satser på at få fem kræftmidler i pipelinen inden for de næste tre år. Med en samlet pengekasse på godt og vel 20 mio. kr. er der et stykke vej til at få drømmen udlevet, men det er helt efter planen, forklarer Peter Buhl Jensen.

Finansieringen i Oncology Venture er nemlig stykket sammen som en salgs step by step-model. Jo bedre resultater selskabet kan fremvise, jo flere penge kan Peter Buhl Jensen og hans folk rejse på børsen, lyder planen.

»Det er en ny måde at tænke biotek på. Vores aktionærer skal være tilfredse med det her, det vil sige, at vi laver en kapitalrejsning og lover, at der kommer flere. Det kommer til at ske efterhånden, som vi skal bruge pengene og i takt med, at vi når vores resultater,« siger Peter Buhl Jensen.

At flere og flere danske biotekselskaber vender ryggen til det danske børsmarked og i stedet søger lykken i udlandet, ærgrer den danske biotek-direktør. Han ser en klar tendens til, at danske biotekselskaber i stigende grad søger mod lande som Norge, Sverige og USA.

»Dansk biotek står super stærkt, men mange selskaber søger jo væk. Jeg synes, at det er meget ærgerligt, for det er jo altså det, vores børn skal leve af,« siger Peter Buhl Jensen.