Svenskere har store Nordsø-planer

Danmark bliver et af de vigtigste investeringsområder for svenske PA Resources de kommende år. Ifølge forretningsplanen skal den første olie fra feltet Lille John flyde i 2016.

En ny stor investering er under opsejling i den danske del af Nordsøen. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordsøen kan meget vel få en ny operatør i form af svenske PA Resources inden for de kommende år. Selskabet har i hvert fald store og meget konkrete planer for sine fund i den danske del af Nordsøen.

PA Resources har i forbindelse med en kapitalforhøjelse i januar fremlagt en forretningsplan, der sigter på at få oliefundet Lille John i produktion i 2016, mens gasfundet Broder Tuck skal følge i 2017. Fundene vurderes foreløbigt tilsammen at indeholde fra 35 til potentielt op mod 100 millioner tønder. Til sammenligning har den samlede danske produktion fra Nordsøen været omkring 73 millioner tønder i 2012.

For at være mere sikker på de præcise mængder i Lille John er PA Resources på jagt efter en borerig, så der kan foretages en vurderingsboring, inden man beslutter sig for, hvordan feltet skal udbygges. Samtidig er selskabet sammen med sine partnere, herunder statens Nordsøfond, ved at vurdere udbygningsmulighederne for Broder Tuck.

Har sat trekvart milliard af

I et prospekt har PA Resources redegjort for, hvordan selskabet planlægger at bruge sine midler de kommende år. Det viser, at Danmark sammen med Tunesien er det store satsningsområde. Lille John og Broder Tuck er klassificeret som udbygningsprojekter med en samlet investeringsprognose for 2013-2016 på 840 millioner svenske kroner, eller omkring 730 millioner danske kroner ved den nuværende valutakurs.

Den næste store opgave på vejen mod olieproduktion er dog at finde en borerig, så vurderingsboringen af Lille John kan foretages. Borerigge er imidlertid i høj kurs i øjeblikket, og det bliver dermed sandsynligvis først i 2014, at PA Resources kan lave boringen. Det kan gøre det svært at nå målet om produktion i 2016, men det afhænger også af, hvilken løsning man kan forhandle sig frem til sammen med en af de nuværende operatører i Nordsøen.

Olien og gassen vil nemlig skulle behandles på en anden produktionsplatform med Tyra, der har A.P. Møller - Mærsk som operatør, som den mest oplagte mulighed. Uanset udfaldet af forhandlingerne så venter kilder i oliebranchen dog, at udbygningen af Lille John og Broder Tuck vil være i milliardklassen.

Brug for partnere

De store investeringer betyder også, at PA Resources søger partnere til at dele udgifterne og de efterfølgende indtægter med. Af de nuværende operatører med produktion har A.P. Møller - Mærsk og DONG Energy udtrykt deres interesse for at udvikle forretningen i Nordsøen, herunder også at se på deltagelse i nye licenser. Den sidste af de nuværende operatører, amerikanske Hess, er dog så vred over de ændrede skatteforhold for selskaberne med de gamle licenser uden for Eneretsbevillingen, at det er tvivlsomt, om Hess er interesseret.

PA Resources ejer i dag 64 procent af licensen, hvor fundene er lavet, mens Nordsøfonden er den næststørste partner med 20 procent. De sidste 16 procent deles af Danoil og Spyker Energy med hver otte procent.

Det er PA Resources’ plan over de kommende år at reducere sin ejerandel til 15 procent, præcis som det også er strategien at mindske ejerandelen i selskabets tunesiske felter, der ligeledes står over for store udbygningsprojekter de kommende år. Den forretningsstrategi er meget udbredt i oliebranchen, hvor man »farmer ud«, som det hedder, for at sprede sin risiko.

En mulighed kunne også være, at Nordsøfonden øger sin ejerandel til op mod 40 procent, hvis ellers Finansministeriet ser fornuft i det.

Stor efterforskningslyst

Lille John og Broder Tuck kan dermed blive de første fund fra den sjette udbudsrunde, som kommer i produktion. Licenserne blev tildelt i 2006, og den sjette runde har været rigtig fin målt på fund, og nu skal der så gang i selve udbygningerne, som trækker de helt store investeringsbudgetter.

Som Berlingske kunne fortælle i onsdags, viser internationale olieselskaber stor interesse for at lede efter olie i Danmark i den kommende syvende udbudsrunde, ikke mindst på grund af de pæne fund, der er lavet de seneste år.

Der er lagt op til, at betingelserne for den syvende runde bliver de samme som i den sjette runde, der også var omfattet af de skatteregler, som nu kommer til at gælde for alle.