Svenskere gafler milliardbyggeri i Carlsbergs ølby

Den første store byggeopgave i Carlsbergbyen går til svenskejet storentreprenør.

Den første store byggeopgave i Carlsbergbyen går til svenskejet storentreprenør. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Solen bliver ved med at skinne på NCC Danmark, selv om den danske byggebranche er præget af gråvejr og tordenskyer.

Den svenskejede bygge- og udviklingskoncern får godt 1,3 milliard kroner for at bygge 101.000 kvadratmeter i Carlsbergbyen frem til 2016 og 2017 - det er næsten en sjettedel af det forventede byggeri på det tidligere bryggerianlæg på grænsen mellem Valby, Vesterbro og Frederiksberg.For en uge siden kunne NCC fortælle om stigende omsætning og pæn indtjening i 2012, selv om byggebranchen har den laveste aktivitet i 30 år. Og dagen efter var nyheden, at NCC havde vundet en anlægsopgave til cirka en kvart milliard til Amager Bakke, hovedstadens nye Bjarke Ingels-tegnede forbrændingsanlæg.

Ved den nye opgave bygger NCC for partnerskabet bag Carlsbergbyen, som udlejer de fleste kvadratmeter til Professionshøjskolen UCC, der gradvis samler sine over 10.000 studerende og 800 ansatte i ølbyen. I projektet indgår også butikker, boliger og kontorer.

Der er forventet byggestart til sommer, og første del skal stå klar i midten af 2016, resten i begyndelsen af 2017.

Byggeri for 10-15 milliarder

Planerne om Carlsbergbyen opstod i 2008, da den efterhånden utidssvarende ølproduktion med rødder tilbage fra 1847 rykkede til Fredericia - og samlet er målet at skabe en bydel med omkring 3.000 lejligheder samt kontorer fordelt på næsten 600.000 kvadratmeter, især nybyggeri, men også renoverede bygninger.

Carlsberg har selv fastholdt hovedkontor, museum, besøgscenter og mikrobryggeri, og samlet er der tale om investeringer for 10-15 milliarder kroner over de næste 15 år.

Københavns Kommune er ved at indrette en børnehave i en bygning fra 1860, og det er planen at musikskolen Sankt Annæ rykker hertil fra Valby - sammen med en ny, international skole.

Egen togstation

Infrastrukturen bliver forbedret, når den nuværende Enghave Station efter planerne rykker nogle hundrede meter mod vest klos op ad UCC-byggeriet - og formentlig omdøbes til Carlsberg Station. I 2018 kommer to nye metrostationer på Cityringen tæt på - ved Enghave Plads og på Frederiksberg Allé.

I en nytårsrundspørge i Berlingske Business Ejendomme pegede to ud af fem adspurgte eksperter på Carlsbergbyen som et område, der kan få medvind fra investorer i 2013.

Foreløbig har Carlsberg i hvert fald kunnet tiltrække en kvartet af medinvestorer. Ølkoncernen ejer selv 25 procent ligesom Realdania, mens PFA Pension har 20 procent og Topdanmark samt Pensam hver 15 procent.