Svenske virksomheder holder vejret: Nyt kæmpelæk rammer erhvervseliten i aften

Endnu et skattelylæk, der skulle være større end de berømmede Panama Papers, bliver offentliggjort i aften. Ifølge svenske medier bliver toppen af erhvervslivet ramt i Sverige, men også i Danmark er der afsløringer på vej.

Et nyt læk om skattely, der skulle være endnu større end Panama Papers, rammer en række avisforsider i aften. Ifølge svenske medier skulle flere af erhvervslivet topfolk i Sverige blive ramt. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURITZ ANTIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken 19.00 søndag aften åbner en gruppe internationale medier sluserne og offentliggør, hvad der formentlig af det største læk af dokumenter fra et skattelyland nogensinde. Ifølge flere svenske medier, herunder Dagens Industri, skulle det samlede læk være af en sådan størrelse, at det får de ellers berømmede Panama Papers, der omfattede 11,6 mio. dokumenter, til at blegne.

I Sverige er det public service kanalen SVT, der har arbejdet med dokumenterne, som kanalen har fået indsigt i gennem det internationale journalistnetværk ICIJ, der også var instrumental i afsløringen af Panama Papers. Det er TV-stationens anerkendte program for undersøgende journalistik »Uppdrag Granskning«, som bringer historien.

»Sporene leder til Sveriges erhvervslivstop,« skriver udsendelsen i en foromtale.

Den store mængde data, som ICIJ har fået fat i, stammer fra advokathuset Appleby, som har til huse i Bermuda. I en pressemeddelse har Appleby ifølge Dagens Industri erkendt, at dokumenterne er blevet lækket fra deres kontorer, men selskabet understreget, at man ikke har medvirket til ulovligheder.

Ligesom med Panama Papers vil offentliggørelsen ske på tværs af lande og medier. I Danmark er det Politiken, der har været med i ICIJ-partnerskabet, og avisen skulle også offentliggøre historier på baggrund af det store læk i aften.

Hvad dokumenterne konkret indeholder, er der dog ikke mange oplysninger om. Men hvis dokumenterne er af samme karakter som Panama Papers, så vil de formentlig skabe rystelser langt ud i verden. Informationerne i Panama Papers fik blandt andet Islands statsminister til at trække sig fra sin post, og herhjemme kom storbanken Nordea godt og grundigt i fedtefadet, da det af dokumenterne fremgik, at banken havde lavet nogle meget kritisable forretninger i Panama og med advokatkontoret Mossack Fonseca, som Panama Papers stammede fra.

Det nye læk er det seneste i en lang række afsløringer, hvor medier har fået fingrene i store mængde dokumenter, som man så har delt med internationale kollegaer. De seneste år har der været læk fra banken HSBCs afdeling i Schweiz, fra revisionshuset PwC i Luxembourg og altså fra Mossack Fonseca i Panama. Desuden har internationale medier også skrevet om de såkaldte Offshore Leaks samt Football Leaks. Berlingske har de seneste uger beskrevet, hvordan hvidvaskkontrollen i Danske Bank har fejlet, og disse afsløringer baserer sig på bankdata, som er blevet lækket til Berlingske og delt med flere internationale medier.