Svenske bønder i oprør mod Arla

Hver syvende ud af ti svenske mælkebønder i Arla Foods vil skifte eller overvejer at skifte til et andet mejeriselskab, hvis de kunne. Det viser en undersøgelse fra Sveriges TV, SVT.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I vort naboland Sverige er mejerigiganten Arla blevet grundigt upopulær blandt sine egne mælkebønder, altså ejerne og andelshaverne. Hele syv ud af hver tiende mælkebonde vil skifte eller overvejer af skifte til et andet mejeri, hvis de kunne.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse, redaktionen bag det populære tv-program »Uppdrag Granskning« på Sveriges TV, SVT, har foretaget. Uppdrag kulegraver kontroversielle sager i og uden Sverige.

For Arla-bonden Elin Torstensson fra Østerbybrug, nord for Uppsala i Nordsverige ville det give en meromsætning på mellem 200.000 og 220.000 kr. svenske kr. eller mellem 160.000 og 176.000 danske kr. om året, hvis hun skiftede mejeri.

Men Elin Torstensson er langt fra den eneste af de svenske andelshavere, der ønsker at kvitte Arla, ifølge Uppdrags undersøgelse.

Den er lavet med udgangspunkt i undersøgelse fra Sveriges fødevarestyrelse, Jordbruksverket, som bygger på spørgsmål til et stort antal tilfældigt udvalgte mælkebønder.

SVTs spørgeskemaundersøgelse blev sendt til 430 mælkeproducenter den 31. januar i år. Det svarer til 10 procent af alle svenske mælkeproducenter.

Som nævnt ville syv ud af ti mælkebønder, hvis de kunne, forlade eller overveje at forlade Arla til fordel for et andet mejeri.

56 procent, altså mere end halvdelen, af de adspurgte er utilfredse eller meget utilfredse med Arla, viser undersøgelsen.

Åke Hantoft, Arla-koncernens bestyrelsesformand og en af Sveriges store mælkeproducenter, siger til Sveriges TV, at han tror, at utilfredsheden beror på de forandringer, Arla har gennemgået de seneste 15 år.

Åke Hantoft peger på, at Arla er gået fra at være et svensk selskab til et internationalt selskab.

»Du (mælkeproducenten red.) føler, at man er længere fra beslutningerne end før,« siger Åke Hantoft.

Ifølge Elin Torstensson er det vigtigste for Arla at få overskud.

»Vi landmænd vil dø langsomt, men sikkert,« siger den nordsvenske mælkebonde.

Undersøgelsen tæller også landmænd, der leverer mælk til andre andre svenske mejerier. Næsten otte ud af ti mælkeproducenter fra disse mejerier svarer, at de er tilfredse eller meget tilfredse med deres mejeri.

Det tilsvarende tal hos Arla landmænd er fire ud af ti.

22 procent af Arlas mælkebønder, dvs. godt ud ud af 10, svarer, at de ikke vil skifte mejeri. Hos de øvrige svenske mejerier er det 70 procent, dvs. syv ud af 10, som ikke vil skifte mejeri.

»Det er ingen mælkekrise. Det er en Arla-krise,« som en leverandør til et af de andre mejerier udtrykker det.

73 procent af de adspurgte svenske mælkebønder udfyldte og besvarede spørgeskemaet inden tidsfristen for besvarelser udløb.

Det regnes ifølge SVT for en høj svarfrekvens og højere end mange andre opinionsundersøgelser.