Svensk vindkraft blæser forbi Danmark

Selvom Danmark stadig har førertrøjen i forhold til antallet af møller, vil vores naboland mod øst inden årets udgang have installeret flere megawatt vindkraft end Danmark.

Større møller betyder, at Sverige vinder ind på Danmark, hvad angår antallet af installerede megawatt vindkraft. Fold sammen
Læs mere
Foto: BJARKE OERSTED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er der ét billede, Danmark har villet tegne af sig selv rundt om i verden, er det den lille, miljøvenlige nation med den store vindenergisektor. Men snart kan den skandinaviske førerposition på vindområdet være overtaget af Sverige, til trods for at Danmark stadig har næsten dobbelt så mange vindmøller som naboen.

Det skriver Dansk Energi i sit nyhedsbrev.Sveriges vindmøller er nemlig langt større dem, vi har herhjemme, og udbygningen af landets vindproduktionen vokser i øjeblikket hurtigere end i Danmark. Ved udgangen af 2013 var der i Sverige installeret 4382 megawatt vindkraft i Sverige mod 4900 megawatt herhjemme. Men Svensk Vindindustri estimerer, at effekten vil udvides med yderligere 100 megawatt i det indeværende år, og dermed vil Sverige overgå Danmark på det felt.

Og selv når det gælder den samlede produktion af vindenergi, kan Sverige blive nordisk vind-storebror. Sidste år nåede den svenske produktion af el fra vindenergi cirka 10 milliarder kilowatt-timer mod 11,2 milliarder herhjemme, men Sverige kan med udbygningen altså nå at overgå Danmark også på det område. Afgørelsen - eller svaret, om man vil - blæser dog i vinden, for det afhænger af, ja, hvor meget vinden blæser.Vindkraftens andel af den samlede energiproduktion er dog stadig størst i Danmark, hvor den vedvarende energitype fylder godt en tredjedel.