Svensk storbank buldrer frem

Svenske Handelsbanken, en af Europas bedste banker til at tjene penge, stormer frem i Danmark. Banken ånder nu landets fjerdestørste bank, Sydbank, i nakken.

Handelsbanken, Sverige Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske storbank, Handelsbanken, spinder guld på sine danske kunder. Siden banken kom til Danmark i 1999, er banken vokset fra at være en lille aktør til landets femtestørste bank.

Dermed ånder Handelsbanken Danmarks fjerdestørste bank, Sydbank, i nakken, skriver Jyllands-Posten."Vi er ikke en massemarkedsbank. Vi er ikke gearet til at håndtere store flows af kunder, der bare har en lønkonto. Vi er gearet til at have kunder, der låner penge og skal have placeret en opsparing," siger bankens direktør i Danmark, Frank Vang-Jensen.

Handelsbanken opererer i 24 lande og er en af Nordens største banker. Med en forrentning af egenkapitalen på mere end 14 procent er det en af Europas bedste banker til at tjene penge. På den front halter Danmarks største bank, Danske Bank, med en egenkapitalsforrentning på knap tre procent i tredje kvartal i år, mens Nordea lå på små 11 procent.

Analytiker i Danske Markets, Lars Holm, vurderer, at han har svært ved at se, at det er andet end bankens risikoappetit, der sætter grænser for, hvor meget banken kan vokse."Handelsbanken vil kunne skabe konkurrence på markedet herhjemme. Og den er ved at være en af de store spillere," siger aktieanalytiker Bjørn Schwarts fra Sydbank.

Banken har 60 milliarder kr. i udlån til private og erhverv. Handelsbankens forretning er især boligfinansiering. Ifølge Jyllands-Posten er Handelsbankens største vækst i Danmark i øjeblikket  privatkunder, der vil låne penge til køb af bolig. Dermed bliver det Handelsbanken, som Jyske Bank kommer til at konkurrere med på sine nye banklån, der skal erstatte F1-lånene.