Svensk statsminister raser mod PostNord: Her går grænsen

PostNord, der ejer det danske og svenske postvæsen, får nu sønderlemmende kritik fra den svenske statsminister for PostNords indkøb fra underleverandører.

Foto: Henning Bagger

PostNord medvirker til løndumping i transportbranchen. Så klar er kritikken efter, at Svenska Dagbladet har undersøgt PostNord.

Postselskabet, der ejer både det danske og svenske postvæsen, benytter sig af underleverandører, der ansætter østeuropæiske arbejdere til løn- og arbejdsvilkår, der ligger langt under det svenske niveau.

PostNords eget forsvar over for kritikken lyder, at det er af hensyn til konkurrencen, at PostNord benytter sig af vognmænd uden overenskomstdækning, skriver svenske Svd Näringsliv.

»Vi er nødt til at handle som resten af markedet, hvis vi skal være konkurrencedygtige. Det er derfor, vi ikke kræver overenskomstdækning af vores underleverandører,« siger kommunikationschef i PostNord, Per Ljungberg.

Men det forsvar fremkalder ikke forståelse hos selskabets hovedaktionær, den svenske stat. Således kritiserer den svenske statsminister, Stefan Jöfven, PostNords forklaring:

»Jeg synes, det er forkert. Transportsektoren må ikke være en vild vesten-sektor. Og det er ikke noget argument, at de skal følge konkurrencen. Vi skal ikke have en lønnedgang på markedet, så det er absolut intet gyldigt argument,« siger Stefan Löfven til SvD Näringsliv.

PostNord ejer Post Danmark, som i dag hedder PostNord Danmark. Det betød sidste år, at de 150 år gamle røde postfarver på postvæsnets biler og jakker i Danmark blev skiftet ud med firmaets blå farver.