Svensk statsminister går ind i Norwegian-konflikt

Ledelsen i flyselskabet Norwegian hyrer ifølge piloterne skruebrækkere under den verserende strejke, og det er en ussel optræden, lyder det fra den svenske statsminister, Stefan Löfven.

Stefan Löfven, Sveriges statsminister deltager i mindehøjtidligheden for ofrene for weekendens terror mandag d. 16 februar 2015 på Østerbro. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

SVERIGE: Den svenske statsminister, Stefan Löfven, blander sig nu i den højspændte konflikt mellem de strejkende piloter og ledelsen i flyselskabet Norwegian.

Löfven mener, at ledelsen handler på en »fuldstændig ussel« måde, når den - som piloterne hævder - har lejet fly og medarbejdere for at kunne holde en del af flyene på vingerne. Der er tale om skruebrækkeri, siger statsministeren ifølge den svenske avis Expressen.

»Statsministeren mener, at det er fuldstændig usselt at bruge skruebrækkere. Det behøver du ikke være et sekund i tvivl om,« sagde Stefan Löfven torsdag i den svenske rigsdag, hvor han blev spurgt om sit syn på konflikten.

Bjørn Kjos, Norwegians topchef, afviser, at man har lejet materiel og arbejdskraft.

Konflikten nåede torsdag sit foreløbige klimaks, da Norwegians bestyrelse valgte at opdele Norwegian Air Norway i tre datterselskaber. Her placerer man henholdsvis de danske, svenske og norske piloter.

»På et ekstraordinært møde i dag har bestyrelsen i Norwegian Air Norway besluttet sig for at etablere tre nye datterselskaber for sine piloter i Norge, Sverige og Danmark respektivt. Alle de ansatte vil blive overført til selskaberne i hendes/hans respektive land med de eksisterende tariff-aftaler, arbejdsbetingelse og goder,« skrev Norwegian torsdag i en meddelelse til den norske børs.

Det er noget, piloterne, har opponeret kraftigt mod. Men Norwegian står fast.

»Etableringen af de nye selskaber Pilot Services Norway, Pilot Services Denmark og Pilot Services Sweden er et forsøg på at give piloterne i hvert enkelt land muligheden for selv at påvirke sin fremtid,« påpegede lavprisselskabet i sin meddelelse.

LÆS MERE