Svensk spor stadig varmt i Bagger-sag

Stein Baggers svenske ven Mikael Ljungman er blevet idømt 10 måneders fængsel for omfattende moms- og skattesvindel. Dansk politi overvejer stadig at rejse sigtelse mod svenskeren i IT Factory-sagen.

Foto: Scanpix
Den svenske hovedsperson i skandalen om IT Factory skal 10 måneder i fængsel for omfattende moms- og skattesvindel. Stein Baggers svenske ven Mikael Ljungman blev mandag i den svenske højesteret idømt 10 måneders fængsel i en sag, der til forveksling minder om millionfupnummeret i IT Factory.

"Det svenske spor i sagen er ligeså centralt som det hele tiden har været. Vi vidste, at denne her dom var på vej, men den relaterer sig jo ikke direkte til vores sag. Men Mikael Ljungmann er en meget interessant mand i vores efterforskning," siger politiinspektør Jesper Friedrichsen fra Bagmandspolitiet.

Tydeligere spor
Sporene i sagen peger mere og mere tydeligt mod Michael Ljungman. De to Ljungman-selskaber Mediapower og Ecommerce skal angiveligt have deltage i den store leasingkarussel, og Stockholm-selskabet Xiop med tråde til Mikael Ljungman er også indblandet i sagen.

Bagmandspolitiet overvejer stadig mulighederne for at sigte de Mikael Ljungman, der hjalp Stein Bagger ved at låne ham bil og kreditkort til flugten tværs over USA. Indtil videre vil det danske politi dog blot snakke med den bedrageridømte svensker, der angiveligt befinder sig i New York.

"Vi vil meget gerne have afklaret præcis hvilke relationer, der er mellem Xiop, Ecommerce og IT Factory. I den forbindelse vil vi selvfølgelig meget gerne snakke med Mikael Ljungmann, som vi har været i kontakt med et par gange," siger Jesper Friedrichsen.

Afhører Bagger
Netop nu er Bagmandspolitiet i gang med en lang række afhøringer af IT Factory-sagens absolutte hovedsperson Stein Bagger. I forhold til det svenske spor i sagen er politiet også meget interesseret i Baggers udlægning af sagen.

"Vi vil selvfølgelig gerne høre Mikael Ljungmanns udlægning, men det væsentligste for os lige nu er Stein Baggers forklaringer. Afhøringerne af ham kører efter planen," understreger Jesper Friedrichsen.

I forbindelse med IT Factory-sagen har de danske myndigheder indledt et samarbejde med det svenske bagmandspoliti . Ekobrottsmyndigheten. Yngve Rydberg, der er vicestatsadvokat hos Ekobrottsmyndigheten, undersøger netop nu forbindelsen mellem Mikael Ljungman og Stein Bagger.

"Lige nu er der ingen mistænkte i min efterforskning af sagen, hvor vi efterforsker ledelsen af Xiop og Ecommerce. Indtil videre har vi overladt Mikael Ljungmanns rolle i denne sag til dansk politi, men det er muligt, at han kommer til at figurere i min efterforskning på et senere tidspunkt," siger Yngve Rydberg.

Svensk politi ransagede før jul Xiop og beslaglagde regnskabet i selskabet, der holder til på samme adresse som Ljungman-selskabet Ecommerce, og det materiale bliver nu gennemgået.

Bagmandspolitiet har haft sendt to mand til Stockholm for at efterforske det svenske spor.