Svensk spor bliver varmere i Bagger-sag

Både Bagmandspolitiet og kurator Boris Frederiksen føler sig mere og mere overbeviste om, at Stein Bagger har fået svensk hjælp til millionsvindelen i IT Factory.

Foto: Scanpix / Nils Meilvang
Det svenske spor i skandalen om IT Factory bliver varmere og varmere. Både de danske og svenske myndigheder mistænker svenskere statsborgere for at have hjulpet Stein Bagger med udførelsen af det gigantiske fupnummer bag IT Factory, der drænede banker og leasingselskaber for over 1 milliard kroner.

»Vi har fået et større overblik over sagen, og vi har nu en mere klar retning for efterforskningen. Vi efterforsker nu især de internationale relationer både nationalt såvel som internationalt. Vi har dog ikke i første omgang sendt efterforskere til udlandet«, siger politiinspektør Jesper Friedrichsen fra Bagmandspolitiet.

Klar retning
Der er dog ingen tvivl om, at sporene i sagen peger mere og mere tydeligt mod svenskeren Michael Ljungman. Det var selvsamme Ljungman, der hjalp Stein Bagger ved at låne ham bil og kreditkort til flugten tværs over USA.

Det svenske bagmandspoliti - Ekobrottsmyndigheten - oplyste før jul til BT, at forbindelsen mellem Ljungman og Stein Bagger blev undersøgt. Bl.a. skal de to Ljungman-selskaber ECommerce og Mediapower angiveligt have deltaget i den store leasinkarussel, der blev brugt til fupnummeret i IT Factory. Det svenske selskab Xiop med tråde til Michael Ljungman skulle også være indblandet.

Samtidig bekræfter kurator Boris Frederiksen, at adskillige spor i oprydningen i fallitboet efter IT Factory peger mod blandt andet Michael Ljungman.

»Intet tyder på, at andre i IT Factory har været med til svindlen, men der har sandsynligvis uden for murene været andre involveret. Her peger flere og flere spor mod personer med svensk statsborgskab«, siger Boris Frederiksen.

Ingen stor svensk hjælp
Han har været i kontakt med de mistænkte svenskere, der dog indtil videre ikke har været den store hjælp.

»Vi har en vis dialog med svenskerne, men ikke om deres samlede kontaktflade med IT Factory«, konstaterer Boris Frederiksen.

Bagmandspolitiets hold af efterforskere har hen over jul og nytår fortsat efterforskningen af nyere tids største erhvervsskandale.

»Vi har et rimelig godt overblik over hvad der er sket, men vi skal nu igang med at dokumentere sigtelsen.

Det er et langsommeligt og grundigt arbejde at stykke det hele sammen. Vi har allerede nu afhørt mange mennesker, og vi kommer til at lave mange flere afhøringer, ligesom vi nok vender tilbage og afhører mange af de samme igen«, siger Jesper Friedrichsen.

I starten af næste uge vil Bagmandspolitiet i samarbejde med Stein Baggers forsvarer Lars Kjeldsen fastlægge en tidsplan for afhøringerne af den svindelmistænkte direktør.

»Vi skal sammen have planlagt hvordan afhøringerne af Stein Bagger kan fortsætte. Han har samarbejdet med os indtil videre, så det håber vi da vil fortsætte«, siger Jesper Friedrichsen.