Svensk selskab taber 5 milliarder i værdi efter direktørafgang

Det svenske medicinalselskab Elekta har en usædvanligt hård onsdag på børsen i Stockholm, efter at selskabet har fremlagt et meget skuffende regnskab, hvilket har fået selskabets administrerende direktør til at sige op.

Foto: Thomas Lekfeldt. Det svenske medicinalselskab Elekta har en usædvanligt hård onsdag på børsen i Stockholm, efter at selskabet har fremlagt et meget skuffende regnskab, hvilket har fået selskabets administrerende direktør til at sige op.
Læs mere
Fold sammen

Elekta-aktien falder hele 23,5 pct. til 58,15 svenske kr. på børsen i Stockholm, hvilket svarer til et fald på knap 7 mia. svenske kr. i selskabets markedsværdi, der nu lyder på omkring 22 mia. svenske. I danske kr. svarer det til knap 5,5 mia. kr. Det er ifølge Bloomberg News det største fald for selskabet på én dag siden juni 2001.

Det svenske selskab, der laver udstyr til behandling af kræft og neurologiske lidelser, har onsdag morgen klokken 04.00 offentliggjort et foreløbigt regnskab for regnskabsåret 2014/2015, og det var ikke god læsning, hvis man har aktier i selskabet, da det har leveret langt under egne forventninger.

Omsætningen for hele året landede på 10,8 mia. svenske kr., hvilket er en fremgang på 1 pct., men det er takket være gunstige valutakurser. Ser man bort fra det, er der tale om en tilbagegang på 8 pct. Det skal ses i lyset af, at Elekta selv havde ventet, at salget ville stige med 4 pct. organisk, da der blev aflagt regnskab for tredje kvartal i marts.

Samtidig er ordrebogen dykket med 3 pct. rapporteret og hele 13 pct. organisk. Ifølge selskabet selv skyldes de dårlige resultater, at man ikke har leveret godt nok på det amerikanske marked, hvor man ikke har været i stand til at lukke en række store ordrer, mens der desuden har været forsinkelser på visse ordre.

Indtjeningen lider også hårdt, da det primære resultat før særlige poster faldt til 1,4 mia. svenske kr. fra 2,18 mia. svenske kr. året før. Her havde Elekta selv regnet med en fremgang på 6 pct.

Elekta-topchefen Niklas Savander har som en direkte konsekvens af de dårlige resultater valgt at forlade selskabet, mens Tomas Puusepp er blevet udpeget som ny administrerende direktør.

/ritzau/FINANS