Svensk regering affejer igen Nordea-toppen

Den svenske regering affejer igen Nordea og selskabets danske topchef, Christian Clausen.

Den svenske statsminister Stefan Löfven Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Banken har beklaget sig over, at den socialdemokratisk ledede regering vil indføre en bankskat, og Nordea har indirekte truet med at rykke arbejdspladser til eksempelvis København, skriver Bloomberg.

Ifølge Nordea vil en bankskat svække væksten i Sverige, men det afviser finansminister Per Bolund, der siger, at en ny bankskat vil være lavere end den skattelettelse, banksektoren såvel som resten af svenske erhvervsliv har nydt godt af siden 2013.

I 2013 sænkede Sverige selskabsskatten til 22 pct. fra 26,3 pct., men modsat svensk erhvervsliv i almindelighed betaler banker som Nordea ikke moms af sine produkter.

- Hvis du ser på skatten sammenholdt med bankernes omsætning og overskud, er det meget vanskeligt at se, at det skulle have nogen voldsom effekt, siger Per Bolund ifølge Bloomberg.

Ifølge data fra Morningstar har Nordea tjent 3,58 mia. euro i løbet af de seneste fire kvartaler, mens skattesatsen har været på 21,9 pct. Det svarer til, at Nordea på 12 måneder tjente 12,6 øre per krone, banken har investeret - eller et afkast på egenkapitalen på 12,6 pct.

Bloomberg skriver, at en bankskat vil koste Nordea omkring 1,3 pct. af det forventede overskud i 2017. Bankskatten er dog stadig under forberedelse og et detaljeret udspil forventes først klar i efteråret 2016.

Den 12. maj var det Sveriges statsminister, Stefan Löfven, der affejede Nordeas formand, som indirekte havde truet med at rykke arbejdspladser uden for landet.

- Han bliver nødt til at vente, indtil der er et fuld forslag på bordet, før han kan beslutte sig for, om han skal pakke flyttekasserne, sagde Löfven dengang.