Svensk minister tager afslappet på ny flyttetrussel fra Nordea

Nordea er igen ude med trusler om en mulig flytning af hovedkontoret ud af Sverige, men det tager den svenske finansminister roligt.

Den svenske finansminister Magdalena Andersson og Nordea-topchefen, Casper von Koskull Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Banken er utilfreds med den socialdemokratiske regerings planer om at pålægge bankerne højere afgifter til en særlig pulje til brug ved en fremtidig bankkrise.

I avisen Dagens Industri siger Nordea-chef Casper von Koskull tirsdag, at der er tale om så store beløb - op mod 5-6 mia. svenske kr. i 2019 - at der er "meget, meget stor" sandsynlighed for, at banken flytter - uden at siger noget om hvor.

Det får dog ikke finansminister Magdalena Andersson til at rulle planerne tilbage. I et interview med Dagens Industri betoner hun, at der er både fordele og ulemper ved at have Nordea i Stockholm, især efter at banken fusionerede sine danske og norske datterselskaber ind i den svenske forretning.

RISICI HOS SKATTEYDERNE

- Der er naturligvis en del arbejdspladser knyttet til, at hovedkontoret ligger i en bestemt by. Samtidig påfører Nordea de svenske skattebetalere ganske store risici i og med, at vi nu kommer til at stå for risiciene for både de danske og norske kunder, hvis indskydergarantien falder fra.

- Så risikoen for svensk økonomi ville naturligvis blive mindre (ved en flytning, red.), siger Magdalena Andersson til avisen.

Hun vil ikke gå på kompromis med den svenske praksis med høje kapitalkrav og dertil hørende afgifter, understreger hun.

- Vi kan også se, at svenske banker står meget stabilt sammenlignet med svenske banker i andre lande - og tjener store overskud, siger ministeren til Dagens Industri.

Også i november fortalte Casper von Koskull om bankens overvejelser om at flytte fra Sverige - den gang var det i forbindelse med en særlig skat, som regeringen overvejede, inden den blev afløst af de nuværende planer.

I den forbindelse har Nordea været kædet sammen med en fusion med hollandske ABN Amro, hvilket i så fald kunne betyde en flytning til Amsterdam, men det afviser banken at kommentere i denne omgang.

Nordea tjente i 2016 4,6 mia. euro - eller 44 mia. svenske kr. - før skat.