Svensk milliardær-arving sætter sig på avisimperium

Kinnevik, der ejer 46 procent af Metro International, er klar til at betale dyrt for at få fingre i resten.

Svenske Kinnevik vil eje hele Metro International. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det svenske investeringsselskab Kinnevik, der er kontrolleret af rigmandsfamilien Stenbeck med Cristina Stenbeck i spidsen, gør klar til at sætte sig på gratisavisimperiet Metro International. Kinnevik ejer i dag 46,6 procent af Metro International, men investeringsselskabet er nu klar til at betale dyrt for at få fingre i resten.

Kinnevik vil betale, hvad der svarer til 46 procent mere end den gennemsnitlige aktiekurs set over de sidste tre måneder for resten af aktierne i Metro International. Buddet vurderer gratisaviskoncernen til at være 970 millioner kroner værd. Metro Internationals ledelse med danske Per Mikael Jensen - tidligere direktør for TV2 - i spidsen anbefaler aktionærerne at tage imod tilbuddet.Allerede fredag var der rygter om et kommende købstilbud. Det fik aktiekursen til at stige over 23 procent under ekstremt stor omsætning, og børsen i Stockholm suspenderede handlen. Mandag morgen stiger aktierne i Metro International yderligere 19 procent. 

I Danmark ejer Metro International 51 procent af gratisavisen MetroXpress, mens A-pressen og JP/Politiken Hus begge ejer 24,5 procent efter fusionen med 24timer.

Investment AB Kinnevik har i dag store aktieposter i en række medie- og telekommunikationsselskaber. Blandt andet sidder Kinnevik på TV-koncernen Modern Times Group, der står bag Viasat-kanalerne, herunder TV3.Selskabet blev grundlagt i 1936 af advokat Hugo Stenbeck og investerede i papir- og stålindustrien. Da Hugo Stenbeck døde i 1977, overtog sønnen Jan Stenbeck direktørstolen og skiftede fokus mod mediebranchen. I dag sidder hans datter Cristina Stenbeck på selskabets ledelse.

Kinnevik har tidligere brystet sig af et totalafkast på 20 procent om året i de seneste 30 år.