Svensk milliardær-arving sætter sig på avisimperium

Kinnevik, der ejer 46 procent af Metro International, er klar til at betale dyrt for at få fingre i resten.

Svenske Kinnevik vil eje hele Metro International. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Det svenske investeringsselskab Kinnevik, der er kontrolleret af rigmandsfamilien Stenbeck med Cristina Stenbeck i spidsen, gør klar til at sætte sig på gratisavisimperiet Metro International. Kinnevik ejer i dag 46,6 procent af Metro International, men investeringsselskabet er nu klar til at betale dyrt for at få fingre i resten.

Kinnevik vil betale, hvad der svarer til 46 procent mere end den gennemsnitlige aktiekurs set over de sidste tre måneder for resten af aktierne i Metro International. Buddet vurderer gratisaviskoncernen til at være 970 millioner kroner værd. Metro Internationals ledelse med danske Per Mikael Jensen - tidligere direktør for TV2 - i spidsen anbefaler aktionærerne at tage imod tilbuddet.Allerede fredag var der rygter om et kommende købstilbud. Det fik aktiekursen til at stige over 23 procent under ekstremt stor omsætning, og børsen i Stockholm suspenderede handlen. Mandag morgen stiger aktierne i Metro International yderligere 19 procent. 

I Danmark ejer Metro International 51 procent af gratisavisen MetroXpress, mens A-pressen og JP/Politiken Hus begge ejer 24,5 procent efter fusionen med 24timer.

Investment AB Kinnevik har i dag store aktieposter i en række medie- og telekommunikationsselskaber. Blandt andet sidder Kinnevik på TV-koncernen Modern Times Group, der står bag Viasat-kanalerne, herunder TV3.Selskabet blev grundlagt i 1936 af advokat Hugo Stenbeck og investerede i papir- og stålindustrien. Da Hugo Stenbeck døde i 1977, overtog sønnen Jan Stenbeck direktørstolen og skiftede fokus mod mediebranchen. I dag sidder hans datter Cristina Stenbeck på selskabets ledelse.

Kinnevik har tidligere brystet sig af et totalafkast på 20 procent om året i de seneste 30 år.