Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Sverige har tradition for at gå foran i EU, når det gælder skrappe krav til dyrevelfærd og anvendelse af mindst mulig antibiotika til syge svin. City Gross, Sveriges stærkest voksende dagligvarekæde, har som den første i branchen gennemført en total boykot af dansk svinekød i kædens 36 store supermarkeder på den anden side af Øresund. De ligger i et område fra Stockholm til Norrland og Skåne.
City Gross har længe arbejdet på at redde produktionen af svensk svinekød, fordi de svenske svinebønder har det økonomisk hårdt på grund af konkurrencen fra billigt kød. Importprodukterne kommer først og fremmest fra Danmark og Tyskland, og mange svenske svineproducenter vælger at dreje nøglen om.
I lyset af forårets hidsige svenske medie-debat om dansk kød, stoppede City Gross først på sommeren salg af dansk konventionelt svinekød i sine stormarkeder – herunder to supermarkeder i Malmø.
Konsekvensen af boykotten af dansk svinekød er, at kunderne skal betale mere for de svenske kødprodukter, der ligger i kølediskene i stedet for det dansk kød.
»Alt vores ferske kød har i mange år været svensk. I begyndelsen af juni stoppede vi med at sælge frossent dansk kød, dvs. svinekam. Det var en god beslutning. Vi oplever større efterspørgsel på svensk svinekød,« siger Mats Sjødahl fra Bregendahls Food.
Han er indkøbsdirektør på det familieejede Bregehdahls Food i Häsleholm, der ejer og driver City Groos, Sveriges fjerdestørste dagligvarekæde.
Bregendahls og City Gross’ beslutning om at droppe dansk kød sker blandt andet i protest mod, at danske svineproducenter rutinemæssig skærer halerne af smågrise til slagtesvineproduktion i strid med intentionerne i et EU-direktiv, og efter svenskernes opfattelse bruger for meget antibiotika til syge dyr.
Stoppet for salg af importeret dansk kød er et klart signal fra City Gross om, at danske svineproducenter skal håndtere deres dyr bedre og øge dyrevelfærden i staldene.
»Det vores markering af, at danske svineproducenter skal følge EUs regler. Vi vil have, at svineproducenterne skal have en god dyrevelfærd,« siger indkøbschefen.
City Gross, der blandt svenske dagligvarekæder har langt den højeste omsætning af kød i forhold til det samlede salg af dagligvarer, omsatte sidste år for i otte milliarder kr. At City Gross har haft svensk dagligvarehandels højeste vækst beviser, at billigt importeret kød ikke at det vigtigste for forbrugerne, mener han.
Et initiativ som »Griskronan«, hvor City Gross betaler én svensk krone, dvs. 80 danske ører, ekstra pr. kilo direkte til svenske svineproducenter, er ifølge City Gross et bevis på, at det kan lade sig gøre at fremme salget af svensk kød fra dyr, der er vokset op med høj dyrevelfærd, inden de bliver slagtet.