Svensk jagerfly-klenodie køber ubåde

Den svenske producent af fly- og forsvarsmarteriel Saab dykker dybt i pengekassen og køber ubådsproducent i Malmö.

Foto: EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods Sveriges historisk berømte neutralitet er en af landets stolte virksomheder producent af militærudstyr.

Saab, virksomheden bag kampflyet, Gripen udvider nu sin forretning for at stå stærkere ikke kun i luften, men også til vands, og købte søndag ubådsproducenten ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

»Vi ser frem til at byde Kokcums (TKMS' tidligere navn) og dets medarbejdere velkommen til Saab. Denne overtagelse markerer en ny ære i Kockums' bemærkelsesværdige historie. Den viden, som de ansatte har om at udvikle og producere undervandsbåde er unik, og det kommer til at styrke hele Saab,« siger administrerende direktør Håkan Buskhe fra Saab i en pressemeddelelse.Prisen for ubådsforetagendet, der har produktion i Malmö, Karlskrona og landsbyen Muskö, lyder på 340 millioner svenske kroner, hvilket svarer til godt 276 danske. Uventet lavt for en virksomhed, man spekulerede i, om ville blive solgt for under en milliard svenske kroner.

»Det er den pris, vi er noget frem til. Det er altid en forhandling mellem to parter,« siger Saabs pressechef, Sebastian Carlsson, til nyhedsbureauet TT.TKMS havde i regnskabsåret 2012/2013 en samlet salg på 1,7 milliarder kroner eller 1,39 milliarder danske kroner. Saab forventer dog ikke, at købet vil påvirke årets resultat nævneværdigt.

Handlen skal dog først godkendes af ThyssenKrupps bestyrelse og de svenske konkurrencemyndigheder, før den kan gennemføres i praksis.