Svensk finanstilsyn overvejer at ansætte flere eksperter til at bekæmpe hvidvask

Det svenske finanstilsyn har bedt om flere ressourcer, som muligvis skal gå til at styrke holdet inden for antihvidvask.

I Sverige er Nordea og Swedbank havnet i sager om hvidvask på kort tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jessica Gow / AFP Photo / Ritzau Scanpix

Sveriges finansielle vagthund, Finansinspektionen, vil omorganisere arbejdet og overvejer samtidig at opruste staben med flere eksperter i kampen mod hvidvask.

Det siger Erik Thedeen, der er chef for Finansinspektionen, ifølge Bloomberg News.

Det svenske tilsyn anmodede i februar i år politikerne om at forhøje tilsynsbudgettet med ti mio. svenske kroner årligt fra 2020, hvilket vil gøre det muligt at ansætte yderligere otte eksperter. På nuværende tidspunkt består antihvidvask-afdelingen af omkring 10-12 ansatte.

»Vi er nødt til at være ydmyge,« siger Erik Thedeen ifølge Bloomberg og erkender, at det svenske tilsyn kunne have gjort mere på forskellige niveauer for at komme hvidvask til livs.

Kommentarerne fra Erik Thedeen kommer, efter at Finansinspektionen og Riksdagen har holdt møde torsdag i kølvandet på Nordea og Swedbanks sager om mulig hvidvask.

For lidt over to uger siden afslørede SVTs undersøgende program Uppdrag Granskning, at mindst 40 mia. svenske kroner er blevet overført mellem mistænkelige konti i Swedbank og Danske Bank i Baltikum.

I denne uge blev det så Nordeas tur til at trække internatonale overskrifter, da flere medier – heriblandt Berlingske – afslørede suspekte pengestrømme for milliarder af kroner. Et nyt datalæk viser blandt andet, at Nordeas Vesterport-filial har været centrum for skattelyselskaber og potentiel hvidvask i perioden 2004-2014.

Sveriges finansmarkedsminister, Per Bolund, fremhævede onsdag alvoren af sagerne over for SVT Nyheter:

»Jeg synes, det er ekstremt alvorligt, at svenske og nordiske banker optræder i diskussioner om hvidvaskning af penge,« lød det fra Per Bolund.

Medlemmerne af det svenske folketing skal tage stilling til Finansinspektionens anmodning til efteråret, når budgetforslaget skal under behandling.

I Danmark har Finanstilsynet fremsat 23 forslag, der kan bidrage til at styrke hvidvasktilsynet herhjemme. Et af forslagene handler om flere midler til Finanstilsynet, som ønsker at få tilført 66 mio. kroner i år og 56 mio. kroner årligt i de efterfølgende år.