Svensk finanstilsyn kan forhøje kapitalkrav til Nordea

Der kan komme ekstra kapitalkrav til Nordea, men det vil være væsentligt lavere end 50-80 milliarder.

Foto: Søren Bidstrup

København: Det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen, er tirsdag ude med en kommentar til forlydender i svensk presse om, at storbanken Nordea har undervurderet risikoen i sine udlån til erhvervskunder med 50-80 milliarder svenske kroner.

Finansinspektionen (FI) påpeger, at storbanken ifølge tilsynets seneste rapport opfylder kapitalkravene. Men samtidig understreger tilsynet i pressemeddelelsen, at det er ved at se bankernes udlån grundigt efter.

- FI har tidligere konkluderet, at denne evaluering vil føre til højere kapitalkrav.

- Hvad angår Nordea, vil behovet for yderligere kapital, som det kan bedømmes på nuværende tidspunkt, være væsentligt lavere end angivet i artiklen, lyder det fra Finansinspektionen.

Tilsynet henviser direkte til en artikel i Svenska Dagbladet, som er kommet i besiddelse af et notat fra Finansinspektionen.

 

Ifølge avisen har Nordea undervurderet risikoen i sine udlån til erhvervskunder i en grad, der kan betyde, at banken kan mangle de 50-80 milliarder svenske kroner.

SvD's artikel blev til på baggrund af et notat fra Finansinspektion, som avisen var kommet i besiddelse af. Ifølge den svenske avis lægger notatet op til, det er en større skandale, hvis Nordea bevidst har undervurderet risikoen i sine udlån.

Ved at undervurdere risikoen kan Nordea have mindsket den kapital, man ifølge lovgivningen skal have liggende som sikkerhed, hvis man er bank.

/ritzau/