Svensk energigigant vinder budrunde om opførelse af vindparker

Den svenske energigigant Vattenfall har vundet en budrunde i Holland om at opføre to vindparker uden statsstøtte, og selskabet vil indgå særlige leveringsaftaler med virksomheder for at håndtere den øgede risiko.

Når vindparkerne står opført, vil det være verdens første vindparker for havvind opført uden statsstøtte. Økonomien for havvind er ved at forandre sig, efter at både Holland og Tyskland har sat gang i havvindmølleparker uden statsstøtte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det skriver Dagbladet Børsen.

Aftalerne går under navnet "corporate power purchase agreements", og de har hidtil været mest udbredt i USA. Michael Simmelsgaard, der er chef for havvind hos Vattenfall, fortæller, at selskabet i november lavede sin første leveringsaftale med en storkunde.

Når vindparkerne står opført, vil det være verdens første vindparker for havvind opført uden statsstøtte. Økonomien for havvind er ved at forandre sig, efter at både Holland og Tyskland har sat gang i havvindmølleparker uden statsstøtte.

Hos Vattenfall tror Michael Simmelsgaard også, at udviklingen i markedet vil fortsætte.

»Vi tror på, at ting skal bygges uden støtte. Det er muligvis kommet, et par år før vi forventede. Men når vi siger uden støtte, så siger vi ikke uden prisstabilitet,« siger han til Børsen.

Sydbanks senioranalytiker Morten Imsgard siger til avisen, at særlige leveringsaftaler kun delvist kan kompensere for, at statsstøtten forsvinder.

I starten af april starter en ny auktionsrunde på havvind i Tyskland, og den ventes også at blive vundet med nulbud.