Svensk byggekæmpe tjente godt i Danmark i 2014

NCC-koncernen skruede op for både salg og indtjening sidste år, selv om dele af forretningen var under pres.

Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske NCC-byggekæmpe og projektudvikler formåede i 2014 at øge såvel salg som indtjening i Danmark, hvor godt 2.000 mand er på lønningslisten.

Hovedselskabet, NCC Construction Danmark, lagde en halv milliard til salget, som dermed rundede 3,5 milliarder kroner - til sammenligning omsatte den største danske byggekoncern, Aarsleff, for 8,5 milliarder i 2013/2014, mens den næststørste, MT Højgaard, forventer et 2014-salg på syv milliarder.

Læs om tronskiftet i den danske byggebranche

Driftsoverskuddet i NCC Concstruction fulgte med - og lidt til. Med 231 millioner kroner blev den vigtige driftsmarginal løftet til 6,5 procent fra 5,9 procent i 2013.

Læs om seneste Berlingske Business-brancheanalyse af entreprenørerne

Ved nytår havde NCCs danske hovedselskab ordrer for 6,4 milliiarder på bøgerne - en fremgang fra fem milliarder ved indgangen til året trods en bygge- og anlægsbranche præget af historisk lavt nybyggeri. En af NCCs helt store opgaver er UCC-byggeriet med mange tusindede kvadratmeter undervisningslokaler og et boligtårn i Carlsbergbyen.

NCC er sparsom med tal fra sine tre andre hovedområder i Danmark, men vejafdelingen NCC Roads oplevede »en presset konkurrencesituation«.

I NCC Bolig og i NCC Property Development, der især udvikler kontorejendomme, svinger tallene meget i takt med, at byggeprojekterne er helt færdige, men NCC Bolig fik sit »bedste år nogensinde« med et salg over en milliard kroner. Derimod led NCC Property Development under, at det gik trægere end ventet med at leje kontorer og butikslokaler ud.

Samlet fik NCC et 2014-salg på 6,2 milliarder kroner i Danmark mod 4,9 milliarder i 2013, og det samlede driftsoverskud blev 351 millioner kroner mod godt 200 millioner året før.

På koncernniveau måtte NCC - der er noteret på børsen i Stockholm - dog notere et mindre fald i omsætningen til knap 47 milliarder danske kroner.