Svensk aktionærkritik af ledelsen i Lauritz.com

Både den svenske og den danske aktionærforening kritiserer ledelsessammensætningen i auktionsfirmaet Lauritz-com.

Ægteparret Mette Rode Sundström och Bengt Sundström. Foto Jenny Leyman / Sydsvenska Fold sammen
Læs mere
Foto: 73056 Jenny Leyman / Sydsvenskan

Det er ikke kun Dansk Aktionærforening, der er betænkelig ved, at ægteparret Sundström er henholdsvis bestyrelsesformand og adm. direktør i et kommende børsnoteret Lauritz.com. Ledelsessammensætningen møder også kritik i den svenske søsterforening, Aktieapararna.

»Uhensigtsmæssigt«, siger chefen for Aktiespararna, Albin Ränner, om den situation, at ægteparret Sundström kan styre et First North-noteret selskab hjemme fra køkkenbordet.

Lauritz.com, hvis børsintroduktion på minibørsen First north i Stockholm floppede i sidste uge, har ejeren Bengt Sundström som bestyrelsesformand, mens hans hustru siden 2007, Mette Rode Sundström, er adm. direktør.

Det er ikke ulovligt, at et gift par sidder i spidsen for et børsnoteret selskab.

»Men ikke alt, som er tilladt, er hensigtsmæssigt,« siger Albin Ränner til det svenske erhvervsmedie. di.se.

Formanden for Dansk Aktionærforening, Niels Mengel, har over for business.dk påpeget det problematiske i ledelsesstrukturen.

»Vi har ikke tidligere set en »mand og -koneforretning« på Børsen. Der er ikke uafhængighed mellem bestyrelsen og den daglige ledelse, når bestyrelsesformanden er i et forhold med direktøren. Det er ikke god lederstil at have det på den måde,« sagde Niels Mengel sidste torsdag, da Lauritz.coms børsnoteringen blev aflyst i 11. time.

Ægteparret Sundström prøver igen med en notering onsdag den 22. juni til en lavere aktiekurs end i første omgang.

En notering er særdeles vigtig for ægteparrets privatøkonomi. Bengt Sundström ønsker at sælge aktier for mindst 151 mio. kr. De penge skal han bruge til at tilbagebetale et lån, som han har optaget i Laurtiz.com til købet af et vinslot i Frankrig.