Svend, Sanne og Rema 1000

Aktieselskaber med eksterne investorer er vejen frem for udvikling af store økologiske virksomheder i landbruget, mener Svend Brodersen fra Gram Slot.

Gram Slot er et af Danmarks største økologiske og mest ekspansive landbrug. Den 49-årige direktør og landmand Svend Brodersen og hans kone, Sanne Brodersen, producerer 20 forskellige slags fødevarer, som alle leveres til discountkæden Rema 1000. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk landbrug er havnet i dyb økonomisk krise med en samlet gæld på 380 millliarder kroner. Salget af økologiske varer i dagligvarehandelen er i de senere år vokset markant, og det tjener de 2.850 danske økologiske landmænd godt på.

Flere tusinde konventionelle landmænd er truet af konkurs, så hvorfor ikke lægge om til økologi, når markedet vokser?

Ja, når man hører økonomisk pressede landmænd klage over, hvor svært det er at drive landbrug, er det en god idé at se på Svend og Sanne Brodersen på Gram Slot i Sønderjylland.

De har på få år skrevet erhvervshistorie, da deres økologiske storfarm er blevet en succes, man kun kan tage hatten af for. Gram Slot er et aktieselskab og et af Danmarks største økologiske og mest ekspansive landbrug. Her bliver der produceret og afsat over 20 forskellige slags fødevarer – udelukkende til Rema 1000.

Slottet sælger blandt andet sin egen økologiske mælk, mel, havregryn, løg, kartofler, kød, spegepølser og ost til Rema, som også er storaktionær i aktieselskabet.

»Vi får højkvalitetsvarer ud til forbrugerne til en meget konkurrencedygtig pris. Gram Slot leverer basisvarer med en stor volumen i stedet for at bruge rigtigt mange penge på hver eneste måned at udvikle et nyt produkt. Frem for at få en meget høj pris for en lille mængde produkter, vil vi hellere nøjes med en lidt mindre pris og fortjeneste på en stor volumen,« siger den 49-årige direktør og landmand Svend Brodersen.

Gram Slot driver flere gårde

Forretningskonceptet har vist sig at være en sikker vej til succes. Et af Brodersens og den kapitalstærke partners mål er, at Gram Slot skal levere økologiske højkvalitetsvarer til rimelige priser til hr. og fru Danmark, der handler i Rema 1000. Der er således ingen fordyrende mellemled mellem den økologiske landbrugsvirksomhed og Remas mange detailbutikker i Danmark.

Aktieselskabet Gram Slot, som familien Brodersen og Rema 1000 ejer hver omkring halvparten af, har netop købt endnu en gård og forpagtet endnu tre gårde.

Til vinter sættes der 300 malkekøer ind på den ene af de nye gårde, så Gram Slot får 650 økologiske køer, fortæller Svend Brodersen. Dermed har virksomheden 1.900 hektar landbrugsjord. Udvidelsen skaber otte nye arbejdspladser.

»Super stærkt gået Svend og Sanne. Det er dejligt med alt det initiativ og optimisme,« som en begejstret tilhænger af økogodset i marts skrev på slottets Facebook-side.

Som 20-årig begyndte Svend Brodersen som selvstændig landmand i midten af 1980ere på forældrenes gård syd for Kolding. Den blev økologisk i 1998. Da han og hustruen i sommeren 2007 besluttede at satse på økologi i den helt store skala, købte de aktieselskabet Gram Slot og købte sammen med en medinvestor Gram og Nybøl Godser for 90 millioner kroner.

»Før vi købte Gram Slot, fik jeg et godt råd fra en direktør i min bank. Hvis jeg ville udvikle en stor virksomhed med flere hundrede millioner kroner i balance, rådede han mig til at lade virksomheden ligge i et aktieselskab og få mindst én medejer ind. Efter min mening er tiden løbet fra selvejet i dansk landbrug. Man kan simpelthen ikke selv længere spare nok penge op til at købe et stort landbrug. Det er nødvendigt med eksterne investorer,« siger Svend Brodersen.

Før købet af Gram Slot havde han mange fordomme om aktieselskabsmodellen og eksterne investorer i landbrug.

A/S-formen er en styrke

»Vores største styrke i dag er, at virksomheden er i et aktieselskab, og at vi har en medejer. Selv om min kone og jeg ikke ejer det hele, kan vi smile hver eneste morgen, når vi står op,« siger Svend Brodersen.

Parret, der har fire børn, har forvandlet det forfaldne slot fra 1400-tallet til en stor moderne økologisk landbrugs- og oplevelsesvirksomhed med 70 ansatte og 120.000 besøgende sidste år.

Sidste år lå omsætningen på 66 millioner kroner mod 53 millioner kroner i 2014. Rema 1000, der på linje med familien Brodersen har en ejerandel på 47 procent af Gram Slot A/S, deltager aktivt i produktudviklingen.

»Det har bare været helt fantastisk at have Rema som medejer. Samarbejdet har betydet utroligt meget for os. Rema bidrager helt ekstremt til at udvikle og finansiere vores virksomhed,« siger han.

Svend Brodersen regner med, at Gram Slot inden for de næste fem år løfter omsætningen til 100 millioner kroner årligt.